90 % těch, kteří platí soudem určené alimenty, jsou muži a měli by platit na děti až 24 % hrubého platu, což mnohé z nich přivede na hranici chudoby. Například řidič autobusu s platem 22 tisíc hrubého zaplatí na desetileté dítě 5 tisíc korun. Po odečtení daní a případné hypotéky mu tak zbude měsíčně necelých deset tisíc korun, z nichž musí zaplatit nájem, telefon a jídlo.

Tabulka alimentů paní Kovářové je zaměřena proti otcům, kteří dobře vydělávají (jsou prospěšní společnosti). Výměr neodráží potřeby dítěte, ale výše příjmu otce. Jediným, kdo z něj profituje, je matka.

Agrese feministek

Feministické organizace návrh ministryně Kovářové vítají s nadšením. „To je velmi dobrá zpráva, na kterou jsme dlouho čekali,“ míní ředitelka ultrafeministické organizace Profem paní Marie Lienau.

Ministryně Kovářová má podle některých zdrojů úzkou vazbu na protimužská hnutí. Přátelí se například s advokátkou Lenkou Pavlovou, která byla po několikaměsíčním velmi neúspěšném působení odvolána z funkce ředitelky Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí. Lenka Pavlová sama ve sporu o své dvě děti neuspěla. Poté, co je odmítala vydat jejich otci a utekla s nimi, byly obě svěřeny do péče otce.

Ministryně Kovářová tak má přes svou mentorku Pavlovou úzké vazby na feministické uskupení Profem a další extremistické protimužské organizace. Součástí této velmi aktivní skupiny je poslankyně Čurdová (stínová ministryně ČSSD pro ženu a rodinu), zaštiťuje ji na politické úrovni.

Zmíněná jména figurovala například ve známém případě Terezky Smutné, kdy matka přivedla dceru k nenávisti vůči otci, nebo v případě pana Kříže, který svého syna 18 let neviděl o samotě a ten ho přesto nenáviděl.


Alimenty podle Kovářové - Zde si stáhněte celé znění jejího návrhu


Špatný nápad

Plán s tabulkami paní Kovářové obsahuje řadu nedostatků. Základní je ten, že neřeší, kolik by měl dotyčný platit na víc než jedno dítě. Šlo by o prostý součet dvou výživných?

„Paní Kovářová to nemůže myslet vážně. Na svém nesmyslném návrhu si postavila mediální kampaň,“ domnívá se pan Luboš Patera z hnutí Spravedlnost dětem.

Plán Kovářové tak působí dojmem Potěmkinovy vesnice, jediné, na čem je postaven, je (kromě feministických ambic) průzkum veřejného mínění, tedy odpověď respondentů na dvě otázky (průzkum dělala agentura Aspectio, není uvedeno, kolika lidí se ptali ani jakých):

1) Měla by existovat pravidla pro určování výživného?

Na takto položenou otázku nelze odpovědět jinak než ano (pouhých 10 % respondentů bylo proti)

2) Kolik by měl rodič, který nemá dítě v péči, platit výživné?

Zde bylo 63% respondentů pro interval od 11 do 30 procent platu. Jejich odpověď má ale mizivou výpovědní hodnotu, protože neodráží: o kolik dětí jde, jakého věku, zda platí pro všechny příjmové kategorie otců, atd.

Mezi příklady výpočtu výživného paní mistryně uvádí zcela nepravděpodobný případ, kdy je 11leté dítě svěřeno do péče otce projektanta a tím, kdo „ostrouhal“, je matka zdravotní sestra s platem 16 tisíc měsíčně.

Nápad Kovářové vyděsil i právníky. „V navržené podobě by vyplácení alimentů mohlo být nevýchovné. Dítě přece nemůže pobírat výživné ve výši například 90 tisíc korun. Pak přijde do zaměstnání, kde bude vydělávat 20 tisíc a nebude schopné se živit,“ myslí si právník Josef Lžičař. Podle něj by musela být určena minimální a maximální částka, kterou by alimenty nemohly přesáhnout, jak je to běžné v zahraničí.

Kolik byste podle návrhu platili na jedno dítě:

Věk dítěte Díl z platu na výživné
15 000 Kč 25 000 Kč 35 000 Kč 50000 Kč
0 - 5 let 9 - 13 % 1350 - 1950 Kč 2250 - 3250 Kč 3150 - 4550 Kč 4500 - 6500 Kč
6 - 9 let 11 - 15 % 1650 - 2250 Kč 27540 - 3750 Kč 3850 - 5250 Kč 5500 - 7500 Kč
10 - 14 let 14 - 18 % 2100 - 2700 Kč 3500 - 4500 Kč 4900 - 6300 Kč 7000 - 9000 Kč
15 - 17 let 17 - 21 % 2550 - 3150 Kč 4250 - 5250 Kč 5950 - 7350 Kč 8500 - 10500 Kč
18 a více let 20 - 24 % 3000 - 3600 Kč 5000 - 6000 Kč 7000 - 8400 Kč 10000 - 12000 Kč

Bič na bohaté podnikatele!

Když se řekne "a "mělo by se říci i "b". Placení alimentům se často vyhýbají podnikatelé, kteří díky umělému navyšování nákladů v daňovém přiznání vyzkazují ztrátu. V takových případech maminka s dítětem dostávala od bývalého manžela jen pár stovek měsíčně, i když on ve skutečnosti vydělává sta tisíce měsíčně.

Podivné načasování

90 % těch, kteří platí soudem určené alimenty, jsou muži a ne náhodou je návrh paní ministryně doprovozen obrázkem matky a dítěte v podtisku. Řidiči autobusu, který platí na děti, tak nezbude nic jiného, než držet protestní hladovku.

Paní ministryně přišla s návrhem ve velmi podivnou dobu: Od ledna nový trestní zákon zpřísnil tresty za neplacení alimentů. Neplacení výživného se po čtyřech měsících stává trestným činem a neplatícímu otci hrozí až pět let vězení. Alimenty je možné vymáhat soudně i pomocí exekutora. Navíc se blíží volby, po kterých paní Kovářová už ministryní nebude.

Střídavá péče

Zatím jediným doloženým způsobem, jak rozvodovost snížit (V České republice přitom každé druhé manželství končí rozvodem), je posílení institutu střídavé péče. Pokud nepřestanou mít matky 90procentní jistotu, že po svém návrhu na rozvod získají jackpot, míra rozvodovosti neklesne, protože matky nebudou mít důvod pokusit se manželství udržet. Institut střídavé péče je prevencí proti vysoké rozvodovosti.

U nás je střídavá péče nařizována zatím sice výjimečně (přes 2%), ale ve stále rostoucí míře. Před několika dny (23. února) vydal Ústavní soud v Plzni přelomový rozsudek, ve kterém se postavil v případě, kdy matka bránila střídavé péči, na stranu otce. Jinými slovy: soud upřednostnil zájem dítěte nad zájmem matky.

Ze zákona lze nařídit střídavou péči i proti vůli matky. Jsou to totiž právě matky, které v drtivé většině s tímto uspořádáním nesouhlasí.  Proč by také měly: Neplatit výživné znamená od ledna tohoto roku jít do vězení nebo exekuci majetku. Otec je tedy přinucen platit a nic jiného mu nezbývá: Přichází o dítě (a dítě o něj) i o peníze. Matka dítěte má nad ním navíc neomezenou moc, pokud otec své dítě miluje, může ho matka vydírat podle libosti.

„Posílali jsme na ministerstvo spravedlnosti návrh tzv. Cochemského modelu, který má v porozvodovém uspořádání vynikající úspěchy v Německu. Odpovědí ze strany paní Kovářové nám bylo arogantní mlčení,“ říká pan Patera z hnutí Spravedlnost dětem.

Kolik by na děti platila paní ministryně?

Při odhadovaném hrubém příjmu paní Kovářové 100 tisíc korun, by ministryně platila na tři děti takřka 60 tisíc korun.