Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Londýnský týden módy šokoval: Nahota a extravagance

20. září 2010 | 13:51

Při jedné z největších britských módních událostí roku padlo další tabu. Kontroverzní návrhář Charlie Le Mindu poslal své modelky na molo úplně nahé.

Čtyřiadvacetiletý Francouz, který zde prezentoval svou kolekci paruk a klobouků, "oděl" některé ženy jen do extravagantních módních doplňků. Modelky tak zdobily pouze výrazné klobouky. Podle britských listů tak řada přihlížejících nevěděla, kam s očima.

Stane se nahota běžnou součástí přehlídek? Kam až může touha po tom šokovat či zaujmout diváky zajít? Budeme příští rok například svědky soulože na přehlídkovém molu? Čím nás návrháři ještě chtějí upoutat?

Klobouk z myších mrtvolek

Čtyřiadvacetiletý návrhář kontroverzi vyhledává. Při své loňské premiéře na Londýnském týdnu módy prezentoval i klobouk vytvořený ze skutečných mrtvolek myší a pobouřil tak ochránce práv zvířat.

Mladý návrhář se učil kadeřnickému řemeslu u Vidala Sassoona. Nyní žije v Londýně a navrhuje paruky, které nosí i extravagantní zpěvačka Lady Gaga.

Střípky z prvních dvou dní

Kolekce Westwood zářila modře

Britská módní návrhářka Vivienne Westwood v neděli nadchla své fanoušky výraznou přehlídkou, pro kterou byla charakteristická různorodost a krása. Předváděné šaty byly naprosto rozdílné, většinou sofistikované a zářící. Make-up modelek však spojovala jedna věc: modrá a další výrazné barvy. Výsledný dojem byl efektní.

Její kolekce Red Label na jaro a léto 2011 byla velmi různorodá. Otrhané legíny a boty s obrovskými střapci, šaty s eroticky laděným květinovým vzorem, další prozměnu oranžovo-bíle kostkované. Bez ramínek a s volány. Boty se vyznačovaly nesourodými barvami, pokrývky hlavy zase excentričností.

Westwood, která od 70. let patří mezi nejplodnější britské návrháře, prozradila, že některé nápady vyplývají z konceptů, které vymyslela loni, zatímco jiné jsou mnohem starší. Ujistila, že má ještě stovky nápadů, které musí teprve vyzkoušet. Ale teď si prý musí trochu odpočinout. "Jsem vždycky ráda, když přehlídka skončí," řekla.

Nezapomenutelný návrhář dál žije v srdcích

Osobnosti světa módy si v pondělí při smutečním obřadu v londýnské katedrále svatého Pavla připomněly život a odkaz návrháře Alexandera McQueena. Ten v únoru ve věku čtyřiceti let spáchal sebevraždu. Obřadu se podle agentury AP zúčastnily například modelky Naomi Campbell, Kate Moss nebo herečka Sarah Jessica Parker.

Hold tomuto enfant terrible britské módy přišli vzdát přední designéři, modelky i redaktoři. McQueena ocenila například Anna Wintour, šéfredaktorka americké verze časopisu Vogue, která o něm prohlásila, že nebyl nikdy spokojen se svou prací a vždy se snažil být ještě lepší, i když se mu již podařilo posunout hranice.

Islandská zpěvačka a herečka Björk, oděna v netradiční šaty s napodobeninou křídel od McQueena, zazpívala Gloomy Sunday, smutnou píseň o smrti a ztrátě, již zpopularizoval americký zpěvák Billie Holiday.

McQueen, který trpěl depresemi, se proslavil divokými a často těžko popsatelnými kreacemi, které se nikdy neprodávaly ve velkém, ale patřily k nejznámějším. Muž, kterému se kvůli provokativním návrhům někdy přezdívalo "chuligán britské módy", se čtyřikrát stal britským návrhářem roku a v roce 2003 dostal řád Britského impéria.

Autor: ČTK, lena, kamp