Pan Jiří Roll (42) byl na základě tvrzení své bývalé manželky odsouzen k šesti letům vězení. Soud se začal případem zabývat jen proto, že soudce, který dosud případ řešil, náhle zemřel.

Společně se Jiřím Rollem byla osvobozena i jeho družka Martina Berkyová (27), která se podle původního rozsudku na údajném znásilnění podílela a dostala pět let. Oba od samého začátku shodně tvrdili, že jsou nevinní a že jde o pomstu Rollovy bývalé ženy. Zprávu první přinesl Plzeňský deník (18.5. 2010).

Matka dcerku poškodila a navedla!?

Matka se odstěhovala do Polska a odmítla dceru otci „půjčovat“. Otec tedy v roce 2003 požádal soud o úpravu styku. Pak došlo podle matky ke znásilnění.

Matka měla dceru předat na 10 dní otci do Čech. Předtím odvedla šestiletou dceru v Polsku na gynekologii a nechala si od lékaře potvrdit, že je ještě panna. Pak předala otci. Po návratu dceru opět odvedla na gynekologii, kde lékař zjistil, že došlo k trojnásobnému poškození panenské blány.

Soud, který nyní otce a jeho družku osvobodil, se pozastavil nad tím, že matka, dcera a její babička používaly při výpovědích stejné věty.

„Holčička navíc používala při výpovědi formulace, které používají dospělí lidé,“ uvedla předsedkyně senátu Iveta Zítková. Dcera tedy zřejmě měla lživou výpověď naučenou od matky.

Střídavou péči obešla žalobou o znásilnění

S bývalou manželkou, která je původem Polka, se Roll seznámil v Tatrách. V roce 1995 měli svatbu a o dva roky později se jim narodila dcera. V roce 1999 požádali o rozvod. V roce 2003 požádal Jiří Roll soud, aby mu upravil návštěvy svého dítěte. Zanedlouho na něj podala matka žalobu kvůli údajnému znásilnění.

Soud přiznal, že obžalovaní se kvůli obvinění téměř šest let zmítali v nelehké životní situaci. Martina Berková, která měla podle povodního rozsudku strávit pět lety ve vězení, rozsudek oplakala.

Protože žije matka trvale v Polsku, spadá do kompetence polských soudů.