Libor Špaček je známý svými fotografiemi a filmovými dokumenty z exotické ciziny včetně podmořských krajin. Nyní ale v pražských bazénech, které si po večerech pronajímá, společně se svou partnerkou Petrou Doležalovou fotografuje lehce oděné nebo neoděné modelky. To vše pod vodou. Modelky hledají obtížně. „Zjišťuji, zda jsou schopné ve vodě otevřít oči. I když to tak nevypadá, málokterá to zvládne tak, aby působila přirozeně,“ říká fotograf. Podmínkou prý není, aby modelka vydržela pod vodou extra dlouho. Na hladině se nadechne, zanoří, zapózuje nejčastěji hlavou směrem ke dnu a pomalu se vynoří. To zkusí asi pětkrát za sebou a nastoupí, tedy připlave, další modelka.

Na dně se střídají

Během samotného focení je dívek u bazénu víc, aby měly čas si odpočinout, než na ně přijde opět řada. „Teď mám výhodu, protože mě na dně střídá s fotoaparátem Petra. Ale i tak je to pro nás i pro modelky sportovní výkon, celé focení trvá asi dvě hodiny. K tomu připočtěte několik hodin příprav těžké techniky…,“ vypráví Libor Špaček. A jak se modelky líčí? Skoro vůbec, a pokud ano, používají nejmastnější, většinou nejlevnější líčidla, která voda jen tak nesmyje.

Víly nad hlavou

Mimořádný zážitek je to prý pokaždé. „Představte si, že čekáte v potápěčské výstroji na dně s fotoaparátem v ruce a pozorujete vodní víly, které se vám vznášejí nad hlavou. Ladně proplouvají kužely světel a vy čekáte na ten správný okamžik – kdy obrys ženského těla a hra podvodních světel vytvoří dokonalý obraz. Zachytit ho není snadné, ale když se podaří, je to krásný pocit. Bohužel, žádná modelka vám neudělá úplně tu samou pózu na tom samém místě, a hlavně, je stále v pohybu…,“ svěřuje se fotograf.

Fotogalerie
4 fotografie