Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Horáčka na Václaváku nepustili na pódium: Moc bohatý a málo sametový

Autor: ČTK, kal - 
18. listopadu 2017
08:50

Koncert k 17. listopadu na Václavském náměstí má politickou dohru. Na pódiu akce, která do centra Prahy přilákala tisíce lidí, se vystřídali se svými vzkazy tři z devíti kandidátů na prezidenta. Zatímco Jiří Drahoš, Pavel Fischer a Marek Hilšer mohli takto oslovit potenciální voliče, například Michal Horáček musel zůstat jen mezi diváky. Organizátoři ho na pódium nepozvali a nepustili ani poté, co se s ním o svůj čas chtěl podělit Hilšer. Zdůvodnili to tím, že má na kampaň peněz dost a pozvaní prý víc ladili s hodnotami tohoto státního svátku.

Na Koncertu pro budoucnost se řečníci často vymezovali proti předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi a prezidentu Miloši Zemanovi. Bývalý politik Daniel Kroupa apeloval, aby lidé nevolili zájmy „totalitní Číny a ruské autoritářské společnosti“. „Po osmadvaceti letech se k nám vrací lidé, proti kterým jsme bojovali,“ prohlásil.

Horáček přišel na Václavské náměstí až v podvečer, když si předtím ještě na Hradčanském náměstí zazpíval Modlitbu pro Martu. A divil se, že nemohl vystoupit tady. Pořadatelé už dříve uvedli, že prezidentští kandidáti, které jako řečníky vybrali, „nejvíce ztělesňují hodnoty 17. listopadu“.

Video  Horáček zpíval Modlitbu pro Martu. Pomáhal si papírem, zahříval se kávou.  - Blesk - David Malík
Video se připravuje ...

„Oni si asi myslí, že já hodnoty 17. listopadu neztělesňuju. Nevím, proč bych já, aktivní aktér revoluce a účastník všech jednání, měl být s listopadem spojován méně než ti, kteří tam nebyli,“ řekl Horáček. Na Twitteru pak uvedl, že mu Hilšer nabídl polovinu svého času pro vystoupení. „Pořadatelé to odmítli, ale jeho nabídky si vážím,“ napsal Horáček.

Video  Drahoš 17. listopadu na Václaváku  - Blesk - Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Absenci Horáčka na pódiu nechápe končící šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. „Nedovolit Horáčkovi promluvit a pozvat Teličku postrádá podle mě jakoukoliv historickou logiku. Třeba mi to někdo někdy vysvětlí...“ uvedl Kalousek na Twitteru. Narážel tak zároveň na vyjádření europoslance Pavla Teličky (ANO). Bývalý člen KSČ se na sociální sítí omlouval, že navzdory pozvání dorazit nemohl.

Fotogalerie Jak si lidé i politici připomínali 17. listopad 210 fotografií

Jako prezidentskou kampaň koncert, který byl inzerován jako „připomenutí významných okamžiků české historie a upozornění na současné problémy“, vnímali i někteří návštěvníci. Mezi českými zástavami a vlajkami Evropské unie se objevily i transparenty s texty proti prezidentu Zemanovi.

„Naše heslo – Miloši, pusť veslo,“ stojí na jednom z nich. Po pásmu koncertů a proslovů se přítomní zapojili k „minutě hluku“ doprovázené četbou memoranda, které společně zformulovaly občanské iniciativy podílející se na Festivalu svobody.

SPECIÁL PREZIDENTSKÉ VOLBY 2018 NAJDETE ZDE

TERMÍN A SYSTÉM PREZIDENTSKÝCH VOLEB NAJDETE ZDE

VŠECHNY KANDIDÁTY NA PREZIDENTA ČR NAJDETE ZDE

VÝSLEDKY PREZIDENTSKÝCH VOLEB 2018 BUDOU ZDE

PRŮZKUMY VOLEBNÍCH PREFERENCÍ NAJDETE ZDE

JAK VOLIT S VOLIČSKÝM PRŮKAZEM ČTĚTE ZDE

Doporučujeme
moiaza ( 18. listopadu 2017 18:26 )

Moc bohatý? Spíše mega zloděj. Jen totální hlupák neví, jak vekslák Horáček zbohatl.Pokud by měl být na pódiu Horáčk, tak to by už tam mohl kdekterý darebák. Třeba celá Odeéska.

florimon ( 18. listopadu 2017 15:45 )

 28 let po revoluci a chudak Horacek se nemuze ani projevit.kde je chyba?

provokaterka ( 18. listopadu 2017 14:06 )

Nesympatický Horáčku,pražáčci tě mají na háčku.

Jardah775 ( 18. listopadu 2017 13:40 )

Třeba mu smrděla z tlamy ta ryba co měl k snídani.

filip.rozec ( 18. listopadu 2017 13:36 )

Bolševici 7 procent, Zeman v posledním tažení. Už jen zavřít STBáka Bureše a zas bude dobře

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa