Pomluvy, naschvály nebo urážky a ponižování ze strany kolegů dokážou zničit psychiku. Šéfovský teror umí nabourat i rodinný rozpočet a uvrhnout rodinu do dluhů. Šéfové totiž často zkoušejí na podřízených ušetřit značně nevybíravými metodami, které hraničí se zákonem. Podívejte se, co si podle pražského právníka Romana Moussawiho může šéf dovolit a kde už ho skřípne zákoník práce.

1.  Sebere vám prémie

To bohužel opravdu může. Na prémie není zákonný nárok. Záleží tedy jen a jen na uvážení vašeho nadřízeného.

2.   Sníží plat

Pokud máte výší platu uvedenou v pracovní smlouvě, nemůže na vás. Aby vám plat mohl snížit, musel by vám dát novou smlouvu. A s tou vy byste museli napřed souhlasit.

Ale pozor! Pokud máte výši mzdy uvedenu jen ve »mzdovém výměru«, tak vám může snížit plat bez vašeho souhlasu.

3. Odmítne vám dát dovolenou v termínu, který jste si vybrali

Potřebujete kvůli dětem nutně dovolenou během letních prázdnin, ale šéf vám ji odmítá dát? Bohužel je to opravdu jen a jen na něm. Termín dovolené totiž stanovuje šéf (i když by měl přihlédnout k vašim oprávněným nárokům, jako jsou např. prázdniny dětí apod.)

4. Zruší vám na poslední chvíli už schválenou dovolenou

Ano, šéf vám může dokonce i zrušit dovolenou, kterou vám dříve schválil. Pokud už máte např. zaplacený pobyt u moře, rvát vlasy si nemusíte. Nadřízený vám musí uhradit náklady a škody, které vám zrušením dovolené vznikly (storno poplatky apod.).

5. Přeřadí vás na horší práci

»Trestá« vás šéf za odbojnost tím, že vás přeřadí na horší práci? Je bohužel v právu. Jenže přeřazení může být jen na dobu nezbytně nutnou a za plat, který máte ve smlouvě.

6. Posílá vám vytýkací dopisy

Vyjadřuje vám nadřízený svou nelibost pomocí vytýkacích dopisů a dokonce vám kvůli tomu dal výpověď? Pokud ho dostanete a myslíte si, že neoprávněně, ohraďte se proti němu písemně. A když už došlo k výpovědi a vy si stojíte na svém, že jste neporušili pracovní povinnost (nebo jen drobně), ale určitě ne opakovaně nebo jste nedostali 6 měsíců předem vytýkací dopis do vlatních rukou, výpovědi se braňte! V případě vítězství vám bude »odměnou« mzda, kterou byste dostali, kdybyste dále pracovali a samozřejmu bedete dále zaměstnání. 

7. Vyhrožuje výpovědí »na hodinu«

Mává vám šéf před obličejem výpovědí kvůli zvlášť hrubému porušení pracovních předpisů? Rozhodně ji nepřebírejte osobně. Nechte si ji poslat poštou a najděte si právníka. Ten se písemně za vás odvolá a pak je možné se obrátit na soud, aby rozhodl o neplatnosti výpovědi. Vyhodit někoho »na hodinu« totiž rozhodně nejde tak snadno. Existují totiž jen dva důvody, kdy vás šéf může vyhodit na hodinu :

*pokud jste odsouzení a jdete sedět na více než rok. Nbeo jste odsouzení pro úmyslné činy, které jste spáchali v souvislosti s plněním pracovních úkolů a jdete sedět alespoň na 6 měsíců.

*za hrubé porušení pracvoních povinností.

„Takže pokud jste hrubě neporušili povinnosti a nejste ostřílený zločinšc, tak se braňte a vyhrajete,“ říká právník Roman Moussawi.

8. Změní vám pracovní dobu.

Oblíbenou fintou šéfů, jak donutit podřízeného k výpovědi, je změna pracovní doby. Matky s malými dětmi tak třeba nestíhají školku, dojíždějícím frnkne poslední autobus. Ale pozor! „Pracovní dobu vám může změnit jen dočasně a z velmi vážných důvodů. Musí vám ale zůstat zachovaný pracovní týden, který máte ve smlouvě a pracovní doba nesmí ze zákona trvat déle než 12 hodin,“ vysvětluje právník Roman Moussawi.

9. Neustále vám nařizuje přesčasy

Děláte obden přesčas? Podle Zákoníku práce je možné nařídit práci přesčas jen výjimečně. Celkový limit této práce je pak 150 hodin ročně.

10. Posílá vám pozdě výplatu

Dřete, ale výplata nikde? Pokud už toho máte dost, můžete dát okamžitou výpověď. „Jestliže vám nadřízený přestane za práci platit, můžete 15 dní po uplynutí období splatnosti okamžitě zrušit pracovní poměr. A máte nárok na odstupné,“ upozorňuje právník Moussawi. Splatnost je vždy nejpozději do konce měsíce následujícího v  měsíci ve  kterém  vzniklo zaměstnanci právo na mzdu, takže za leden bude na konci února.

Příklad:

Pokud by byl pak třeba termín výplaty dříve než splatnost (což většinou je) například 10.2.2016, tak by ta lhůta nezačala běžet 11. 2. 2016 ale až 1. 3. 2016. Pokud by pak zaměstnavatel takové okamžité zrušení napadal – například by bylo podáno 10.3.2016 (i když nejdříve mohlo být zaměstnancem podáno 16. 3. 2016), tak by vyhrál.