Výživné posílal matce dětí v roce 2015 na trvalou adresu do Mníšku u Liberce složenkami. „Někdy se složenka vrátila, někdy ne. Přeci není mojí povinností zjišťovat, kde se zrovna zdržuje,“ řekl Blesku otec dvou dětí. Ten považuje rozsudek, podle kterého dluží na starší Anastázii 16 000 korun, za nespravedlivý.

„Expartnerka mi Stázku nepůjčuje. Porušuje dohodu, podle které mi ji má pravidelně dávat na hlídání. Připadám si jako kasička, mám jen platit, ale ona mi v ničem vstříc vychází.“

Pan Janulík už loni soud žádal o snížení výživného z 1500 na 500 korun na dceru Anastázii. Přišel totiž o práci. „Dříve jsem pracoval u dopravního podniku, kde jsem měl 18 tisíc. Práci jsem ale musel z vážných důvodů ukončit, pak jsem byl nějakou dobu bez příjmů a teď dělám za 13 tisíc hrubého. Bydlím na ubytovně, za kterou zaplatím 5 tisíc, sotva vyžiju,“ podělil se o svou zkušenost s reportéry Blesku. Soud mu ale vstříc nevyšel.

Naopak vyměřil, že na obě dcery má celkem platit 2700 korun měsíčně. Taková částka je ale prý pro něj likvidační. Aktuální dluh na obě děti prý nyní činí 46 000 korun.

Teď čeká na soudní stání. „Další věc je, že se mnou nespolupracuje kvůli testům DNA. Sice jsem přiznal otcovství, ale mám podezření, že se v době, kdy čekala starší dceru, stýkala i s jiným muži. Proto jsem si chtěl na vlastní náklady udělat testy DNA, ona mi k tomu ale nechce dát souhlas,“ vyprávěl Jaroslav Janulík. „Nevadí mi platit alimenty, jsem ochotný dluh splácet. Ale chci vědět, že starší dcera je skutečně moje, a chtěl bych s nimi mít umožněn styk, který matka nepovoluje.“

 

Blesk zavolal bývalé partnerce Jaroslava Janulíka. Slečna Eva (23) ale všechna jeho tvrzení popřela. „Když jsem se stěhovala, řekla jsem mu, kde budu bydlet a ať ty složenky posílá na novou adresu. Nemám absolutně problém s tím půjčovat mu holky, ale nemám se jak dostat do Prahy, musel by přijet do Liberce za námi. On ale nechce, protože má problém s mým současným partnerem. Jestli chce provést test DNA, já mu souhlas dám, holka je jeho,“ řekla reportérce slečna Eva.

Výživné

Jestliže pan Janulík posílal výživné na poslední jemu známou adresu matky a to se vracelo jako nedoručitelné, pak soud uvedl správně, že je jeho povinností se zajímat o to, kam aktuálně má výživné zasílat. V tomto směru stačí obrátit se na příslušný Orgán sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD), který v této věci musí pomoci. Druhou možností je obrátit se na soud se žádostí o pomoc soudu,“ řekl JUDr. Pavel Novák.

Rodič si podle právníka nemůže svévolně snižovat sazbu výživného, které určil soud, nebo na kterém se dohodli. „Chtěl bych zdůraznit, že alimenty nejsou protihodnotou styku dítěte s rodičem, ale vyjádřením jeho ekonomických potřeb. Jsou dány objektivně a nesnižuje je to, že se s povinným rodičem dítě nestýká,“ upozorňuje JUDr. Pavel Novák.

„Ani podání žaloby na snížení výživného není důvodem pro nižší platby. Teprve pravomocný rozsudek může soudně stanovené výživné snížit, a tedy teprve od tohoto momentu může povinný právoplatně platit nižší částku,“ dodává odborník.

„V případě pana Janulíka soud rozhodl o tom nesnížit výživné proto, že pan Janulík ukončil své zaměstnání, kde bral odpovídající mzdu, o své vůli. Jde o to, že OSPOD (který byl proti snížení) a soud musí hájit zájmy dítěte z moci úřední,“ vysvětluje odborník na rodinné právo. Podle něj se pan Janulík dopustil zásadní chyby, když soudu neuvedl nějaký relevantní důvod, pro který musel z bývalé práce odejít, například že vadila zdravotně práce v noci, obecně mu práce zdravotně neprospívala, byl v práci šikanován apod.

Pan Janulík může podle právníka na matku svých dcer podat žalobu kvůli tomu, že nedodržuje dohodu a nepůjčuje mu dcerky, ale pozor – pouze jeho výpověď by prý nestačila! Potřebuje svědectví dalších osob, například prarodičů dítěte, známých apod.

Otcovství

„Muž, jehož otcovství bylo určeno souhlasným prohlášením rodičů, může otcovství k dítěti popřít, jen je- li vyloučeno, že by mohl být otcem dítěte. Může tak ale učinit do šesti měsíců ode dne, kdy bylo otcovství určeno. V případě pana Janulíka již není možné, aby se zřekl otcovství, a neplatil tak případně výživné na dítě,“ vysvětluje advokátka.

Fotogalerie
6 fotografií