Za práci na recepci a brigády dostává 12 000 korun měsíčně. S dětmi bydlí v pronajatém bytě na sídlišti, za který platí 8600 korun. Obědy ve škole pro obě děti vyjdou na 900 korun měsíčně. „Dohromady na ně pobírám přídavky ve výši 1200 korun. To jsou naše jediné příjmy. Peníze nám stačí sotva na jídlo,“ řekla Blesku při návštěvě žena.

Bývalého partnera Michaela S. z bytu vyhodila, když bylo dětem 1,5 roku. „Nešlo to, hrál automaty, rozprodával věci, i kočárek. Pár let občas zaplatil, ale od jejich asi 4 let neplatí nic. Soud určil, že má na každé dítě posílat 2000 korun měsíčně. Ty peníze nám zoufale chybí,“ vypráví maminka dvojčat.

Situace ji prý mrzí o to víc, že kvůli chybějícímu příjmu nedosáhne na hypotéku a je tak nucena bydlet v pronájmu. „Syn je navíc strašně nadaný na fotbal. Jenže tenhle sport je nákladný. Bojím se, že po základní škole bude muset jít na učiliště místo na jeho vysněnou sportovní školu, protože na ni nemám finance,“ svěřila se reportérům.

Na expartnera Michaela S. podala v minulosti několik trestních oznámení, práce policistů ve Žďáru nad Sázavou jí ale prý vždy překvapila. „I když jsem měla v ruce rozsudek od soudu, že má vyživovací povinnost, řekli mi, že ho nemůžou dohledat. Prý se dopustil trestného činu, ale jelikož není k zastižení, nemůžou s tím nic dělat. Připadá mi, že snad já ho mám najít na vlastní pěst a přivézt ho policejním vyšetřovatelům v poutech, aby se konečně začalo něco dít,“ povzdechla si paní Gabriela.

Bývalý přítel měl prý několik let trvalou adresu na městském úřadě, nyní by měl údajně žít ve Francii. „Pracuje zřejmě načerno, vím, že si zrušil všechny účty. Bojím se, že ty peníze moje děti už nikdy neuvidí. Bojuji o ně 8 let a nikdo mi nedokázal pomoct. Je to velká nespravedlnost. Už jsem z toho vyčerpaná,“ povzdechla si žena.

 

Exekutor nepomohl? Změňte ho!

 

Paní Poulová se exekučním návrhem domáhala svého přiznaného nároku u soudního exekutora. „Je důležité zvolit nějakého »pracovitého« soudního exekutora, který bude mít opravdu snahu pohledávku vymoci a nebude líný za dlužníkem třeba dojet a sepsat jeho majetek,“ říká právník Roman Moussawi.

Někteří exekutoři prý totiž pouze obešlou katastr nemovitostí, registr vozidel a banky, a když zjistí, že tam nic není, tak je pro ně věc uzavřena a nevymohou ani korunu. „V ČR je naštěstí možné si soudního exekutora vybrat. Proto doporučuji paní Gabriele, aby zkusila štěstí jinde,“ radí právník.

Policie pachatele nenašla? Stěžujte si

Matka dvojčat podala trestní oznámení na neplatiče naposledy v roce 2011. Podle odborníka by to ale měla udělat znovu a trvat na tom, aby policie pachatele vypátrala. „Policie má prostředky, jak zajistit »dohledání« jakékoliv osoby. Měli by si otce předvolat na podání vysvětlení, a pokud se nedostaví dobrovolně, mají právo jsi jej předvést. Pokud se pak otec vyhýbá trestnímu řízení pobytem v cizině, lze trestní řízení vést proti němu i jako proti uprchlému.

K tomu lze dodat, že pokud se zdržuje ve Francii, tak je to součást EU a tam samozřejmě funguje poměrně dobře spolupráce. Je také namístě v rámci trestního řízení vydat zatykač,“ tvrdí právník. „Nekonání policie v případě, že byl prokazatelně spáchán trestný čin zanedbání povinné výživy, není správné a na takový postup policie je namístě si stěžovat u nadřízeného orgánu,“ doporučuje Moussawi.

 

Fotogalerie
12 fotografií