Nemoc z povolání paní Bednářová dostala kvůli stále stejným pohybům rukou u sáčkovacího stroje. „Celou směnu to byly stále stejné pohyby rukama a po šestnácti letech jsem bolest už nevydržela,“ říká drobná žena. Jednostranná zátěž skončila zánětem šlach, diagnózou morbus de Quervain (tzv. skákavý prst) a operací obou rukou v českobudějovické nemocnici.

Tam, na oddělení pracovního lékařství, jí doktorka Müllerová a primář Hejlek vydali posudek o uznání nemoci z povolání a zároveň paní Bednářové přiznali nárok na jednorázové odškodnění za bolest. Když dokumenty předložila v Mavetě, začalo jí peklo.

V Mavetě, která patří německým majitelům, je ředitelem Štefan Matunák. Nejprve se zdálo, že vyšel paní Bednářové vstříc. „Vytvořil pro mě úplně nové místo, které v továrně nikdy předtím nebylo – měla jsem dělat kontrolorku sáčků,“ vzpomíná žena. Hlídala kvalitu slepení, potisk obalů a podobně.

V té době do Mavety zavítala kontrola z hygieny a bezpečnosti práce a ředitel Matunák usoudil, že ji tam pozvala Irena Bednářová. „Když odešli, řval na mě, že jsem podrazačka, a ostatním zakázal se mnou hovořit. A dostala jsem výpověď,“ svěřila se dělnice. Zhroutila se, musela na psychiatrii, kde jí léčili úzkostné stavy injekcemi. Kontrolorkou byla od 9. května do 3. července a až pak se ukázalo nakolik byla »vstřícnost « ředitele klamná.

Ředitel Matunák vytvořením nového místa podle toho, co řekl paní Bednářové, ji fakticky připravil o mnohaměsíční odstupné. Náleželo by jí, pokud by musela odejít kvůli nemoci z povolání a pokud by jí zaměstnavatel nemohl nabídnout jiné místo odpovídající jejím změněným schopnostem.

„Protože mě ale vyhodil jako kontrolorku, která se ukázala být zbytečnou, mám se prý smířit s tříměsíčním odstupným, mlčet a být ráda, že od podniku vůbec něco dostanu,“ nechápe Matunákův postup Irena Bednářová. Na ombudsmana Blesku se obrátila jako na poslední naději. „Na právníky nemám, a protože vaše noviny čtu, vím, že už jste mnoha lidem zjednali spravedlnost. Snad to vyjde i v mém případě.“

Ředitel továrny odmítl hovořit

Ředitel Matunák odmítl s redakcí Blesku o čemkoli hovořit. Snahu o získání jeho vyjádření označil za obtěžování své osoby a položil telefon.

Nejlépe bude obrátit se na soud

„Pokud z nově vytvořeného místa nebyla paní Bednářová propuštěna pro nemoc z povolání, nárok na dvanáctiměsíční odstupné nemá,“ soudí ombudsman Blesku Petr Novák z kanceláře Vaše nároky. Zaměstnavatel podle něj postupoval správně, když paní Bednářovou převedl na jinou práci, přestože pro ni nové pracovní místo vytvořil.

Dvanáctiměsíční odstupné má kompenzovat zaměstnance v případě, že nemůže nadále vykonávat původní práci pro nemoc z povolání a zaměstnavatel ho nemůže převést na jinou práci. Pokud je převedení na jinou práci možné, zaměstnavatel je povinen zaměstnance na tuto jinou práci převést.

„Pro bližší posouzení by bylo nutno znát důvod propuštění – pokud by například toto nově vytvořené místo bylo následně zrušeno a paní Bednářová by byla propuštěna kvůli organizačním změnám, mohlo by se jednání zaměstnavatele považovat za účelové, což by nejlépe zhodnotil soud,“ argumentuje ombudsman Petr Novák.

Samotné vytvoření nového místa pro zaměstnankyni, která trpí nemocí z povolání, však neoprávněné není, a podle zákona je dokonce žádoucí. Zaměstnavatel se totiž musí pokusit zaměstnankyni, které byla uznána nemoc z povolání, převést na jinou pracovní pozici.

VIDEO: Vztek v chatařské oblasti! Před oknem máme trafostanici...

Video
Video se připravuje ...

Vztek v chatařské oblasti: Před oknem máme trafostanici! Eva Fraňková, Lukáš Červený

Fotogalerie
5 fotografií