Důchodce tři měsíce hlídal převážně v noci materiál a techniku v Sadové ulici, kde rekonstruovali lávku. Strážní firma mu zaplatila mzdu pouze za listopad a prosinec loňského roku, za leden ale už ne. Dodnes mu majitelé dluží 6200 korun.

„Zaměstnavatelé jsou rodina. Máma, dva synové a snacha. Původně se ta firma jmenovala LANGER SAMIRO, s. r. o., potom byli Areka služby, s. r. o., a ta je teď v insolvenci. Dnes si říkají zase U R K služby, s. r. o.,“ sleduje osud firmy Jozef Ondruško.

Pomoc hledal na policii poté, co se ani po výzvách dlužné mzdy nedomohl. „Potíž je v tom, že jsme se dohodli na mé brigádě jen ústně. Podal jsem trestní oznámení. Policisté mě odkázali na úřad práce nebo na občanskoprávní soudní řízení,“ vzpomíná.

Na pracovním úřadu muži sdělili, že s dluhem nemají šanci nic udělat, když chybí pracovní smlouva. „V mobilu mi esemeskou dluhy majitelé firmy potvrzují. Skončí to u soudu. Rád bych varoval ostatní lidi, aby se nenechali napálit,“ dodává. Prý není sám, komu firma dluží. S věřiteli se chce spojit a podat hromadné trestní oznámení.

VIDEO: Koupil šmejd, místo reklamace ho ale čekaly tahanice!

Video
Video se připravuje ...

Ombudsman: Koupil šmejd, místo reklamace ho čekaly tahanice! Eva Fraňková, Lukáš Červený

„Jsem zmocněn podat žalobu na zaplacení dluhu ve výši 6200 korun, který se navýší o náklady spojené s žalobou,“ uvedl advokát Stanislav Strakoš. Nechá taktéž přihlásit pohledávku do insolvenčního řízení, které s původní firmou probíhá.

Přestože několikrát penzistovi majitelé firmy peníze slibovali prostřednictvím SMS, vyrovnání dluhu se ani po roce nedočkal. „Jsme úplně v p….i. Brácha nikomu nebere telefon. Já jsem bez peněz, uvažuji, že prodám byt. Podvedl i mě. Já nevím, co mám dělat. Pořád věřím, že peníze pan Ondruško uvidí, ale teď momentálně nejsou,“ vyjádřil se jeden ze spolumajitelů firmy Lubomír L. (41).

Bez smlouvy jste bezmocní

Než vůbec začnete pracovat, musíte mít v ruce smlouvu. A to i v případě brigády! „Dle zákoníku práce je písemná forma pracovněprávního vztahu nutná,“ říká Petr Novák z Vaše nároky.cz.

„Smlouva je důležitá pro následné prokazování dlužné mzdy. V případě, kdy zaměstnavatel neplatí, může zaměstnanec přistoupit k tzv. okamžitému zrušení pracovního poměru, a to tehdy, pokud zaměstnanci zaměstnavatel nevyplatil mzdu, anebo jakoukoli jejich část do 15 dnů po uplynutí období splatnosti dle § 56 zákoníku práce,“ dodává.

Poté zaměstnanec může dlužnou mzdu po zaměstnavateli vymáhat. Nejlepší postup je jako první odeslat předžalobní výzvu zaměstnavateli a pokusit se o vyřešení sporu mimosoudní cestou. Pokud se spor nepodaří vyřešit mimosoudně, může zaměstnanec podat na zaměstnavatele žalobu, ve které se bude domáhat zaplacení dlužné mzdy.

VAROVÁNÍ: Neposílejte originály!

Vážení čtenáři, do rubriky Ombudsman Blesku posílejte výhradně kopie dokumentů a fotografií. Dopisy není nutné posílat doporučeně, ale redakce je nevrací. Pokud si příběh Ombudsman Blesku nevybere, je okamžitě skartován!

Fotogalerie
7 fotografií