Majitel několika výrobních závodů Emil Seidl se před nedávnem dostal do vážných finančních ztrát, pobočky krachovaly jedna za druhou, ze všech zbyla už jen ta jediná u Berouna, kde dělníci vyrábějí betonová schodiště. „Pracuji u něj 17 let,“ říká pan Petr, který začínal jako dělník a později se vypracoval z vedoucího pracovní čety na mistra výroby.

Sám majitel ve firmě strávil 50 let života V současné době ale svým zaměstnancům dluží mzdu již několik měsíců. Každému od listopadu 2016 vyplatil jen 4000 korun. „Je to už starší člověk, je mu už přes 80 let a naši situaci neřeší,“ myslí si dělníci.

V minulých letech, když pro dělníky neměl dostatek práce, dával jim jeden den v týdnu volno, aniž by to s nimi konzultoval. Od roku 2015 se stále častěji opožďoval s výplatou mzdy. „Zjistili jsme, že už za nás skoro rok neplatí ani sociální a zdravotní pojištění a za jednoho kolegu výživné na dítě, které mu má odcházet z platu, to už je opravdu průšvih,“ popisuje problémy mistr výroby.

Podle informací zkoušeli i stávkovat, chtěli peníze, které si už dávno odpracovali. Bylo jim ale řečeno, že pokud budou sedět v šatně, nebude jim v budoucnu proplacen ani tento den. Bojí se odejít a podepsat výpověď, že už své peníze nikdy neuvidí. „Pan Seidl má spoustu dalších dluhů a my bychom byli u soudu na konci dlouhého seznamu,“ říká Špinar.

Zaměstnanci uvažují o zahájení insolvenčního řízení, ale nevědí, jak na to a kam se obrátit. Situace už je pro zaměstnance a jejich rodiny neúnosná, proto oslovili Ombudsmana Blesku a jeho tým právníků, aby zjistili, jak v takové situaci postupovat s co nejmenšími ztrátami.

„Současná doba nepřeje podnikání,“ přiznává Emil Seidl, majitel firmy Savas. „Ve stavebnictví se platí pozdě a to mi způsobilo problémy. Jeden příklad za všechny: Vyrábíme stavební dílce a schodišťová ramena, zákazn í k už je má dávno zabudované do stavby a my nemáme žádné nástroje, jak ho přimět, aby zaplatil včas,“ popisuje situaci ve svém oboru Emil Seidl.

„Mám dost hmotného majetku a snažím se ho prodat, abych mohl zajistit reorganizaci firmy, ale jde to ztěžka, potencionální kupci vyčkávají, vědí o zadluženosti firmy. Působí nám to další fi nanční ztráty. Snažíme se hledat oficiální cesty, jak záležitost řešit, dělníky o situaci pravidelně informuji,“ dodává.

Podle slov majitele prý mohli jeho zaměstnanci vlastně odejít už dávno, ale jsou to solidní zaměstnanci a někteří jsou s firmou spjati přes 20 let. „I oni dlouho doufali, že se nám podaří situaci zvrátit,“ dodává majitel fi rmy Savas.

Insolvenční řízení bude nutné!

Zaměstnanci můžou okamžitě zrušit pracovní poměr z důvodu nevyplacení mzdy a další možností je na zaměstnavatele podat návrh na zahájení insolvenčního řízení.

„Insolvenčního řízení se není třeba bát, mzdové nároky se zásadně uspokojují v plné výši. Insolvenční návrh se podává u příslušného insolvenčního soudu, mzdový nárok se uplatňuje u insolvenčního správce,“ říká právník Petr Novák. Pokud již byl na zaměstnavatele podán návrh na zahájení insolvenčního řízení, zaměstnanci můžou své mzdové nároky uplatnit u příslušného úřadu práce, tedy u úřadu práce ve městě sídla zaměstnavatele.

Na otázku úroků z prodlení odpověděl právník, že pokud zaměstnavatel není v insolvenci, je možno úroky vymáhat soudně spolu s nevyplacenou mzdou. V rámci insolvenčního řízení však úroky z prodlení zaměstnancům vyplaceny nebudou, jedná se o pohledávku, která se v insolvenčním řízení neuspokojuje.

Rada: Veškeré informace týkající se insolvenčního řízení konkrétního dlužníka jsou dostupné na webových stránkách justice.cz

Vážení čtenáři, do rubriky Ombudsman Blesku posílejte výhradně kopie dokumentů a fotografií. Dopisy není nutné posílat doporučeně, ale redakce je nevrací. Pokud si příběh Ombudsman Blesku nevybere, je okamžitě skartován!

Ožehavé téma exekutoři: Co a kde vám smí zabavit, když má dluhy někdo z rodiny?

Video
Video se připravuje ...

Ožehavé téma exekutoři: Co a kde vám smí zabavit, když má dluhy někdo z rodiny? Blesk TV

Ombudsman Blesku: Poradíme, na jaké sociální dávky máte nárok!

Video
Video se připravuje ...

Ombudsman Blesku: Poradíme, na jaké sociální dávky máte nárok! Blesk TV

Příběh Lucie: Exmanžel lhář mě zadlužil a neplatí výživné!

Video
Video se připravuje ...

Příběh Lucie: Exmanžel lhář mě zadlužil a neplatí výživné! Eva Fraňková, David Vaníček

Horor v Chorvatsku: Ubytovali nás ve špeluňce! Jak z toho ven?

Video
Video se připravuje ...

Horor v Chorvatsku: Ubytovali nás ve špeluňce! Jak z toho ven? Eva Fraňková, Lukáš Červený

Fotogalerie
9 fotografií