Důvěřovala své známé a neváhala si s ní v červnu 2014 otevřít kamenný obchod s květinami a dekoracemi s tím, že ji tam kamarádka zaměstná. „Udělala jsem si rekvalifikační kurz na floristku, ona na základě toho pobírala dotace z fondů Evropské unie. Z nich mi měla vyplácet hrubou mzdu ve výši 12 000 korun po dobu 6 měsíců,“ začíná své vyprávění paní Vlaďka.

Kamarádka a šéfová v jedné osobě se prý s ní dohodla na tom, že část peněz jí bude dávat na ruku a zbytek jí pošle každý měsíc na účet. Sepsaly spolu smlouvu na dobu neurčitou.

„Jenže peníze mi poslala jen dvakrát, celkem 12 a půl tisíce. Po půl roce jí přestaly chodit dotace z fondů a ona tvrdila, že obchod nevydělává a nemá mi z čeho platit,“ říká žena, kterou stres z práce dohnal až do nemocnice.

„Tři čtvrtě roku jsem pro ni pracovala téměř zadarmo, a dostala se tak do finanční tísně. Musela jsem ji řešit půjčkami, které jsem ale neměla jak splácet. Koncem února 2015 mě hospitalizovali kvůli odumírání neuronů,“ říká žena.

Během téměř měsíční hospitalizace ji čekal další šok – nechodila jí nemocenská, protože vypečená zaměstnavatelka ji prý už v listopadu stihla odhlásit ze systému zdravotního pojištění. Když se vrátila z léčení domů, oznámila jí zaměstnavatelka, že firmu prodává a že už ji tam nepotřebuje.

„Chtěla jsem po ní písemné ukončení pracovní smlouvy, zápočtový list a doplacení mzdy alespoň ve výši 24 840 plus 11 tisíc za účetnictví, které jsem jí dělala, i když jsem to neměla v popisu práce. Ona s tou částkou souhlasila, ale stejně mi nezaplatila ani korunu,“ vypráví zoufalá žena. I když už pro firmu nepracuje více jak tři čtvrtě roku, dodnes nedostala písemnou výpověď, a tak pracuje pouze na živnostenský list, protože se domnívá, že z právního hlediska její pracovní poměr stále trvá.

„Z toho, co vydělám, splácím dluhy věřitelům. Na právníka nemám, proto jsem se obrátila na Ombudsmana Blesku,“ přiznala žena, která se cítí podvedená.

Rada Ombudsmana Blesku: Nemáte výpověď v ruce? Chtějte náhradu mzdy

„Vzhledem k tomu, že bývalá šéfka údajně neukončila písemně s paní Vlaďkou pracovní poměr a paní Vlaďce zároveň nebyla a není přidělována práce, tak se může jednat o překážku na straně zaměstnavatele. V takovém případě má zaměstnanec nárok na náhradu mzdy,“ vysvětluje Petr Novák.

Hrdinka dnešního příběhu pro Ombudsmana je prý navíc stejně jako ostatní zaměstnanci v podobné situaci chráněna, protože může okamžitě zrušit pracovní poměr pro nezaplacení náhrady mzdy (nemusí tak pracovat na živnost, pokud nechce, a může se nechat normálně zaměstnat u jiné firmy).

Navíc je zaměstnancům v takovém případě kompenzována ztráta zaměstnání a náleží jim další náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku za dobu, která odpovídá délce výpovědní doby. „V případě paní Vlaďky již zřejmě mimosoudní řešení není možné, což by byla ideální varianta. Nezbyde jí tak, než se obrátit na soud. V případě úspěchu v soudním řízení, kdy jsou zaměstnanci nároky pravomocně přiznány, je možné následně jejich zaplacení vymáhat exekučně,“ tvrdí odborník z Vaše nároky.cz.

Co na to bývalá šéfka? „Nic jí nedlužím“

Blesk oslovil i bývalou přítelkyni a šéfovou paní Vlaďky Martinu Ptáčníkovou. Ta ale jakoukoliv vinu odmítá. „Celé mě to mrzí, útoky Vlaďky nechápu, mzdu jsem jí platila šest měsíců, kdy jsem čerpala z fondů, jsou na to doklady, ty má ale Vlaďka v účetnictví, které mi odmítá předat. Po půl roce jsme se dohodly, že ukončí pracovní poměr, sama podepsala výpověď a odhlásila se ze systému zdravotního a sociálního pojištění. Veškeré doklady má jakožto účetní u sebe. Nechápu, za co bych jí měla platit, navíc mění částku, kterou po mně chce. Nabídla jsem jí 10 tisíc, ona to ale odmítla a teď mě vydírá, “ řekla žena reportérce.

Právník: Paní Vlaďka má několik nároků

„V první řadě jde samozřejmě o nárok na zaplacení dlužné mzdy, neboť zaměstnavatel mzdu údajně nevyplácel v dohodnuté výši,“ říká Petr Novák z Vaše nároky.cz.

Podle něj ale udělala bývalá zaměstnankyně zásadní chybu, když podepisovala doklady pro fond EU, že převzala mzdu, ačkoliv jí reálně byla zaplacena mzda v nižší částce.

„Takovéto postupy zaměstnavatelů nejsou bohužel výjimkou. Nicméně dokazování, že paní Vlaďce byla vyplacena ve skutečnosti nižší mzda, může být složité, ne-li nemožné. Podpis mzdového lístku, kde je pouze rozpis jednotlivých částek, nemusí znamenat potvrzení o převzetí mzdy v dané částce. Ovšem doklad, na kterém je uvedeno, že zaměstnanec přijímá mzdu v přesné částce, už bude poměrně jednoznačným dokladem o převzetí uvedené výše mzdy,“ říká Novák.

Fotogalerie
3 fotografie