Předseda SVBJ Jiří Šašek (73) je ve své funkci od roku 2000, kdy sdružení vzniklo. „Je nás celkem čtyřiadvacet, dva nevstoupili, ale – na rozdíl od paní Tiché – povinnosti plní, platí,“ říká. Dům, kde se všechno odehrává, patřil kdysi Státnímu statku Mikulášovice. Po listopadu 1989 byty převzalo město. „Museli jsme si je odkoupit, jinak by je prodali i s námi,“ vzpomíná na tu dobu pan Šašek.

S manželkou dali za byt 3+1 74 000 korun. Problémy s paní Tichou začaly poté, co v roce 2008 ovdověla. „Ocitla se v tíživé situaci. Dlouho jsme jí tolerovali, že buď neplatila vůbec, nebo jen částku, kterou – jak sama říkala – mohla postrádat,“ vysvětluje předseda Šašek situaci. A jedním dechem dodává, že si paní Tichá na neplacení zvykla a své závazky v měsíční výši 3 682 korun vůči SVBJ pod nejrůznějšími záminkami odmítala plnit. Od srpna 2010 do února 2015 tak dluží již zmíněných víc než 118 000 korun.

Krize

Doplácet na paní Tichou nechtěl nikdo a členská schůze se proto usnesla, že když neplatí, nemá nárok na služby. Odpojili jí vodu – poprvé v červenci 2015 a pak ještě několikrát, dokonce i za asistence policie. „To je pravda,“ potvrdila ombudsmanovi Blesku sama dlužnice. „Když mě Šašek udal, odvezli mě jako nějakého zločince na kriminálku do Rumburka, vzali mi i otisky prstů, vzorky DNA a fotografovali mě.“ To, že i soud rozhodl o její vině a vydal platební příkaz, vidí jako součást kampaně proti své osobě. „Všichni o mně lžou a nejvíc Šašek. Nemá mě rád a chce mě z domu vystrnadit,“ je přesvědčená. Ohledně vystrnadění má pravdu.

Představenstvo SVBJ se rozhodlo, že na smír s ní, i když ho navrhl soud v Děčíně 30. srpna 2017, nepřistoupí. „Nevěříme, že by začala platit, jak soud stanovil. Chceme dosáhnout jejího vystěhování a budeme rádi, když nám ombudsman Blesku poradí jak,“ řekl Jiří Šašek.

Nutné je soudní projednání

To, že sdružení vlastníků bytových jednotek (SVBJ) musí občas řešit dluhy členů za poskytované služby v souvislosti s bydlením, není nijak výjimečné. Důvody dluhů mohou být různé.Někdo se může dostat ne vlastní vinou do tíživé životní situace, jako zpočátku u paní Tiché, u jiného může sehrávat roli jeho vlastní nezodpovědnost.

Ombudsmanka Blesku JUDr. Dagmar Raupachová soudí, že „…právě podle nich by mělo SVBJ hledat řešení. Předně by se mělo SVBJ řidit stanovami, kde jsou stanoveny pro takové případy odhlasované postupy“. Ve většině případů dochází k uplatnění standardního řešeni. „Je třeba vyzvat neplatícího člena k zaplacení, snažit se o dohodu např. o splátkách. Pokud se to projeví jako neúčinné, podává se tzv. předžalobní výzva a po té žaloba k soudu,“ říká JUDr. Raupachová. Soud zhodnotí situaci a rozhodne. Jestliže tedy v tomto případě soud navrhl smír, mělo by se o to SVBJ pokusit. Když ke smíru nedojde, soud rozhodne o dalším postupu. „Takové rozhodnutí potom musejí akceptovat obě strany, jinak hrozí další možné následky,“ uzavírá ombudsmanka Blesku JUDr. Raupachová.

VIDEO: Ombudsman Blesku. „Montážníci mi zpackali okna,“ nadává paní Dvořáková. Firma to odmítá!

Video
Video se připravuje ...

„Montážníci mi zpackali okna,“ nadává paní Dvořáková. Firma to odmítá Blesk TV

Fotogalerie
9 fotografií