Jana knotová se k elektonické evidenci tržeb (EET) postavila čelem. Jako jedna z prvních si už v září 2016 objednala na internetu eKasu s půlročním zkušebním provozem zdarma. Společnost O2, která ji nabízela, tvrdila, že se hodí pro jakýkoliv druh podnikání. Nebyla to pravda, jak Blesk informoval 13. března 2017.

První kasa neměla návod a po urgenci paní Jany jí O2 zaslalo osmdesátistránkový manuál, který si musela vytisknout a nastudovat. Pak zjistila, že na její eKase není k otevření krytka, do níž je nutné vložit SIM kartu, jak informoval návod. „Když jsem pak zjistila i to, že se kasa nedobíjí, stěžovala jsem si telefonicky a musela jsem ji odvézt na třicet kilometrů vzdálenou pobočku s tím, že mi ji tam vymění,“ řekla paní Jana Blesku.

U nové eKasy – a na to přišla až doma – zas nefungovala obrazovka. Tak jela znovu na pobočku, přístroj vrátila, a přestože v reklamě na ni stálo, že novou obdrží zákazník po eventuální reklamaci obratem, musela čekat dva dny. Třetí eKasa pro změnu neměla funkci násobení, takže musela každou položku načítat zvlášť, a to hodně zdržovalo – paní Janu i zákazníky.

K ničemu nebylo ani ve smlouvě s O2 slíbených 10 minut s poradcem. „Na jejich horkou linku jsem se nedovolala, kasu jsem tedy na pobočce zase nechala a čekala další tři dny na novou,“ s rozhořčením říká paní Jana. Odstoupila od smlouvy a požadovala vrácení peněz.

Paní Knotová poté, co se jejího případu ujal Ombudsman Blesku, projevila vzácnou trpělivost. Přiznává, že se nechala uchlácholit sliby O2 a čekala na slíbené brzké vyřešení celé situace. Poslední kapkou, po které trpělivost ztratila, byl návrh O2 na využití služeb mediátora, který by se záležitosti ujal. „Chtěli po mně, abych jezdila do Prahy. Kolik času by to stálo, i peněz. A já na rozhazování opravdu nemám,“ postěžovala si Blesku.

Ombudsman se obrátil na tiskové oddělení O2. Jeho pracovnice Jitka Pajurková počátkem června sdělila, že vedoucí – Lucie Pecháčková – má jednání, ale že zavolá zpět. Neozvala se ani po dvou dnech. Následoval další telefon z redakce, se stejným výsledkem. Pak už následoval poněkud rezolutněji znějící e-mail s oficiální žádostí o sdělení, v jakém stadiu je jednání O2 s paní Knotovou a jak bude vyřešeno. 26. června přišla odpověd:

„Dobrý den, paní Knotkové (v O2 si »trochu« popletli příjmení své bývalé klientky – pozn. red.) jsme jako vstřícné řešení nabídli odkup eKasy, přestože na něj nemá zákonný nárok. Jedná se o výjimečnou situaci, což potvrzuje i to, že eKasa od O2 získala v obou vlnách EET největší počet zákazníků, kteří jsou s jejím využíváním spokojeni. Žádné další platby požadovat nebudeme, písemnou dohodu o narovnání nyní připravujeme. S pozdravem a přáním hezkého dne Lucie Pecháčková.“

V pondělí 17. července se paní Knotová konečně dočkala. Na pobočce O2 v obchodním centru Olympia v Mladé Boleslavi »svoji« eKasu vrátila. Od ochotného a korektně vystupujícího prodavače vyinkasovala oproti podpisu 6040 korun a mohla hned příští den odjet na dovolenou do Chorvatska. „Po všech těch patáliích se na ni opravdu těším. A moc děkuji Blesku, že se mě ujal. Bez vás bych se s O2 asi dohadovala ještě teď,“ řekla spokojená podnikatelka z Doks.

VIDEO: Co všechno mají EET pokladny umět?

Video
Video se připravuje ...

Nové EET pokladny: Umí i „trknout“ obsluhu, když ignoruje hosta Michal Sedlický, Lukáš Červený, David Vaníček

Fotogalerie
7 fotografií