Pan Fugl už je sice v důchodu, ale lesákem i hajným zůstal. Péči o les i život v něm má zakódovanou od mládí, vždyť také ničím jiným než hajným nebyl. Na hájovně v Křešicích u státních lesů sloužil od roku 1981, a když se naskytla možnost, hájovnu si koupil.

Žije v ní s manželkou, děti už má odrostlé. „Ale to neznamená, že by jim člověk čas od času nechtěl udělat radost. A tak jsem se rozhodl, že synovi koupím na internetu flobertku, na tu zbrojní průkaz nepotřebuje, ať se cvičí na terč,“ říká pan Fugl.

Do oka mu padl inzerát na pušku Winchester 1892 – cal. 6mm Flobert. Zněl takto: „Jedná se o kvalitní výrobek, použité materiály jsou jako u skutečné ostré verze, žádné zinko-hliníkové slitiny. Kapacita zásobníku 25 nábojů 6mm Flobert. Dodání cca 14 dní, záloha 50 procent, zbytek při dobírce. Dovoz Německo. Cena 4999 czk.“

Penzionovaný hajný si začal dopisovat s mailovou adresou z-oasis@seznam.cz, která byla k inzerátu přiložena, a poté, co inzerent potvrdil, že pušku stále nabízí, zaslal do ČSOB zálohu 2500 korun (mohl zvolit i účet u Raiffeisen banky. Puška ale nedorazila, prodávající se nejprve vymlouval na průtahy s jejím dovozem a nakonec se odmlčel.

Protože ale inzerátů se stejnou e-mailovou adresou bylo (a je) na nejrůznějších webových stránkách o zbraních velmi mnoho, rozhodl se hajný Fugl pátrat po jejich autorovi. Současně se obrátil i na ombudsmana Blesku – aby varoval před podvodníkem a kvůli radě. Co je možné v těchto případech dělat a jak dostat své peníze zpět?

Pátrání potvrdilo: Napálených je víc

Od přátel – hajných, myslivců a lesníků – se pan Fugl dozvěděl, že podobně napálených jako on je celá řada, ale nikdo se nerozhodl proti podvodníkovi zasáhnout. Buď se styděli, nebo mávli rukou. „Rozčílil jsem se a chtěl jsem ho nachytat. Změnil jsem si mail a odepsal na jeho další inzerát, kterým nabízel upravený samopal škorpion,“ vypráví hajný.

Zálohu neposlal, vydával se za vedoucího party ukrajinských dělníků, které rozváží po republice, má k dispozici vůz s řidičem, a může tedy zajet kamkoliv a zbraň odebrat osobně, případně i za vyšší cenu. „Nechytil se, třebaže mi nejprve napsal, že si samopal můžu převzít v Čáslavi nebo Kutné Hoře,“ krčí rameny pan Fugl.

Když v korespondenci pokračoval a nakonec nazval inzerenta podvodníkem, dostal na svůj mail tuto odpověď: „Tvoji adresu znám, se samopalem přijedu osobně.“ Vratislav Fugl po této výhrůžce zkontroloval svoje zbraně a podal na policii trestní oznámení. Byl by rád, kdyby se k němu přidali i další lidé, kteří byli podvedeni jako on. Mohou psát na mail pana Fugla: vasako@tiscali.cz.

Pan Fugl správně podal na podvodníka trestní oznámení. „Tvrzení v něm obsažená nemusí prokazovat (všechna potřebná odhalení a šetření je povinna učinit policie), je ale v jeho zájmu, aby policii předal veškeré důkazy a sdělil vše, co by mohlo vést k prokázání trestného činu a odhalení pachatele,“ říká Martin Šváb.

„V jeho případě je důkazem např. zveřejněný inzerát, jejich společná elektronická komunikace, čísla účtů u bank, ale i výpis z účtu poškozeného pana Fugla, z něhož bude zřejmé, že zaslal peníze na účet pachatele. Pokud navíc pan Fugl ví o dalších podvedených, měl by i tyto informace bezodkladně sdělit policii. Během trestního řízení by měl pan Fugl vůči podvodníkovi uplatnit i nárok na náhradu vzniklé škody s uvedením konkrétní výše náhrady. Poškozený by tedy měl podat v rámci občanskoprávního řízení žalobu na vydání bezdůvodného obohacení.

Nejlépe bez zbytečného otálení, protože i zde běží tříletá promlčecí lhůta. K podání žaloby je ale potřeba znát totožnost žalovaného, proto se bez další spolupráce s policií pan Fugl neobejde. Totožnost poškozeného zjistí z vyšetřovacího spisu policie, do kterého bude mít jako poškozený právo nahlížet. Na závěr ještě jedno upozornění: tím, že pachatel poškozenému vyhrožoval, mohl se navíc dopustit i trestného činu nebezpečného vyhrožování, za což mu může hrozit trest odnětí svobody až na tři roky nebo zákaz činnosti.“

Vážení čtenáři, do rubriky Ombudsman Blesku posílejte výhradně kopie dokumentů a fotografií. Dopisy není nutné posílat doporučeně, ale redakce je nevrací. Pokud si příběh Ombudsman Blesku nevybere, je okamžitě skartován!

Seniorovi někdo naboural auto. Pojišťovna ale odmítla uhradit opravu!

Video
Video se připravuje ...

Seniora nabourali, škoda za 60 000! Proč pojišťovna neuhradila opravu? Eva Fraňková, Jan Jedlička, Lukáš Červený

Fotogalerie
4 fotografie