„Všem nám tady spadla brada,“ vzpomíná Petr Adamiš (63), jehož dům stojí necelých sto metrů od kolejí. „Když jsem navečer přišel z práce a viděl, co se děje, běžel jsem do míst, kde bagrovali, a uviděl, že ze země vydloubli i mohutný žulový mezník. Ten tam stál už za první republiky.“

Po protestech pana Adamiše práce kolem železniční trati ustaly. Objednal si geodeta, který porovnal mapy na katastru pozemků s rozsahem stavebních prací a stanovil, že Petr Adamiš přišel o 357 m2 pozemku.

Kromě toho bagr poškodil i kořenový systém ořešáků, které majitel před lety zasadil jako izolační clonu tratě. „Zasychají a úroda žádná nebude,“ konstatoval. Stejně jako on dopadl i jeho soused Petr Kardaš (přišel o 58 m2) a další lidé, bydlící v sousedství železnice.

Rozhodnutí o revitalizaci železniční trati mezi Frýdlantem nad Ostravicí a Valašským Meziříčím vydala stavební sekce Drážního úřadu v Olomouci 24. dubna 2015. Uskutečnit ji měla na základě stavebního povolení (vydaného souběžně) Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) – stavební správa východ v Olomouci. Stavební dozor vykonával Ing. Josef Skřivánek.

VIDEO: Vztek v chatařské oblasti: Před oknem máme trafostanici!

Video
Video se připravuje ...

Vztek v chatařské oblasti: Před oknem máme trafostanici! Eva Fraňková, Lukáš Červený

„My jsme jeli podle projektu,“ řekl na dotaz Blesku. Nakolik se ujistili, že nebudou »řezat« do cizího, odpovědět nedokázal. Tvrdí nicméně, že k jednání s majiteli pozemků následně došlo, ale „všechno pozdržela digitalizace pozemků v Čeladné, museli jsme čekat.“

Pan Adamiš ale tvrdí, že se celé dva roky snažil o zjednání nápravy marně. „Nakonec jsem si najal právníka, který se obrátil na Správu železničních a dopravních cest v Praze a požádal jsem o pomoc i Blesk.“

Teprvé poté, co se redaktor Blesku o problém začal zajímat, zareagovala i Správa železničních a dopravních cest. „Po ukončení uvedené stavby byly zpracovány geometrické plány pro rozdělení pozemků,“ říká tisková mluvčí SŽDC Kateřina Šubová.

„Jakmile budeme mít k dispozici znalecké posudky na ocenění předmětných částí pozemků, zašleme jejich vlastníkům návrh kupní smlouvy k jejímu posouzení a sdělení případných připomínek ke smlouvě.“ Je zřejmé, že státní úřad »pozdě honí bycha«.

Nehledě na to, že vlastníky pozemků staví de facto před hotovou věc a sobě žádné, ani časové, limity nestanovuje. Viz stanovisko mluvčí – až bude mít SŽDC k dispozici znalecké posudky na ocenění předmětných částí pozemků, zašle majitelům návrh kupní smlouvy atd… To rozhodně v pořádku není.

VIDEO: Po měření vody hýbali s hadicí a rozbili kotel. Má senior nárok na odškodnění?

Video
Video se připravuje ...

Po měření vody hýbali s hadicí a rozbili kotel. Má senior nárok na odškodnění? Blesk TV

Volejte policii

Co dělat, když vlastní pozemek pustoší cizí bagry? „Nejlepším řešením je zavolat Policii ČR, neboť dochází k neoprávněnému zásahu do cizího majetku,“ radí Radim Obert.

„Pokud vlastník pozemku vidí, že je poškozován jeho pozemek (tzn. je zasahováno do jeho vlastnického práva), má právo se bránit tzv. svépomocí, tj. proti takovému zásahu do jeho vlastnického práva sám zakročit,“ říká s tím, že je důležité, aby zákrok byl přiměřený.

„Bylo možné vyzvat bagrující pracovníky k ukončení prací, příp. jim přiměřeným způsobem další poškozování majetku znemožnit. Za přiměřenou svépomoc nelze považovat ničení majetku pracovníků (např. poškození bagru), či dokonce užití násilí,“ varuje Obert.

Vlastník pozemku má nárok na náhradu veškeré škody, která v důsledku neoprávněného jednání pracovníků SŽDC vznikla, i na ušlý zisk. To je i zmařená úroda ořešáků, ovšem vlastník pozemku bude povinen ji vyčíslit a následně případně také prokázat.

VAROVÁNÍ: Neposílejte originály!

Vážení čtenáři, do rubriky Ombudsman Blesku posílejte výhradně kopie dokumentů a fotografií. Dopisy není nutné posílat doporučeně, ale redakce je nevrací. Pokud si příběh Ombudsman Blesku nevybere, je okamžitě skartován!

 

Fotogalerie
11 fotografií