Obdarovaná dcera, paní Magdalena K. (45), žije s manželem na okraji Prahy a netají, že byt od matky, který dostala darem v roce 2009, zastavila bance. „Musela jsem, manžel měl závažné zdravotní problémy a potřebovali jsme peníze. Jinou možnost jsem neměla.“ Bance bude splácet ještě pět let, splátky zatím hradí bez problémů a matce vzkazuje, že z vystěhování nemusí mít strach.

Právě kvůli tomu se paní Formánková obrátila na Ombudsmana Blesku. Chtěla dar zpět, protože se bála, aby nepřišla o střechu nad hlavou. Poté, co Blesk příběh zveřejnil, dcera zareagovala po svém.

VIDEO: Hodinky značky „šmejd“ nemohl vrátit. Co dělat, když prodejce uteče?

Video
Video se připravuje ...

Hodinky značky „šmejd“ nemohl vrátit: Co dělat, když prodejce uteče? Eva Fraňková, Jan Jedlička, Lukáš Červený

Příteli matky, který tam bydlel zadarmo, určila nájem. Paní Formánková pak znovu zjišťovala, zda by nemohla vzít dar zpět na základě porušení tzv. dobrých mravů. Dcera Magdalena stanovení nájmu pro matčina přítele nepopírá. „Ano, vyměřila jsem mu nájem 5000 korun a trvám na něm,“ řekla rezolutně.

Vztahy s matkou se podle ní začaly zhoršovat od doby nemoci jejího manžela. „Předtím jsem o ni pečovala, obstarávala jí nákupy a podobně, pak se to pokazilo,“ říká dcera.

S darem si může dělat, co chce

Paní Formánková svůj dar zpět s největší pravděpodobností nedostane. „Jak již bylo uvedeno, odvolat dar lze pro hrubé porušení dobrých mravů. Hrubým porušením dobrých mravů není to, že dcera byt pronajímá,“ říká Petr Novák.

„Dcera paní Formánkové má nyní k bytu vlastnické právo. Může s bytem disponovat dle svého uvážení, tedy ho i pronajmout. Za pronájem bytu může rovněž požadovat nájemné,“ dodává Novák.

Fotogalerie
6 fotografií