Dům stojí v Brně-Židenicích, v krátké slepé Neklanově ulici, která končí vjezdem do areálu firmy Alstom. Pravidelně se odtud vyvážejí na speciálních obřích tahačích turbíny a jejich části, které mají několik desítek tun.

Provoz tahačů s těžkými náklady ničí sto let starý dům – praskají stěny, jsou zkřivené zárubně oken i dveří. Továrenský ruch poničil i chodníky a silnice. Vozovka je propadlá, takže dešťová voda teče do základů budovy, kanály jsou místy zborcené...

„V ulici, navzdory zákazu zastavení, parkují kamiony, v noci řidiči na ulici klidně močí,“ řekl Blesku pan Heroudek. „Z uličky už se vystěhovali ze svých domů všichni lidé,“ mávne rukou k pěti zabedněným domkům. On tam se svými čtyřmi nájemními partajemi zůstává jako poslední.

Dosavadní komunikace s úřady i firmami v továrním areálu byla podle pana Heroudka bezvýsledná. „Všichni dávají od problému ruce pryč s tím, že se jich netýká,“ říká majitel domu. Rozhodl se tedy požádat Ombudsmana Blesku a jeho tým právníků o radu, jak postupovat při řešení situace.

Majitel zhruba sto let starého domu přitom žádá pouze dodržování zákazu zastavení v ulici, opravu praskající vozovky a chodníku, aby mu voda nepodmáčela základy. Má také za to, že by úřady a firma mohly poskytnout příspěvek alespoň na výměnu praskajících oken, když už ne na zajištění statiky domu.

„Možná by se dala doprava z fabriky zorganizovat i jinými výjezdy, které má areál k dispozici,“ myslí si pan Heroudek. Magistrát města Brna a Alstom požádaly Blesk o čas na zpracování své reakce. Do uzávěrky nereagovali.

Finanční kompenzace škod je možná

Právník Roman Moussawi uvedl, že pokud by s tahači parkoval soused, soud by mu to zakázal. „V daném případě, kdy pana Heroudka ruší tahače závodu, to zakázat nelze. Žalobě o náhradu újmy by ale mělo být vyhověno v podobě finanční kompenzace,“ říká právník. Parkování na místě zákazu jsou přestupky a pan Heroudek je správně řešil oznámením příslušným orgánům.

Policie již místo kontroluje a pokutuje porušení zákazu. Pro uplatnění náhrady škody by pan Heroudek musel soudu prokázat výši škody, k tomu bude třeba vyjádření znalce, aby prokázal, že podnik porušuje tímto nějakou povinnost. „Žaloba o náhradu škody v tomto případě zřejmě nebude úspěšná,“ dodává právník Moussawi.

Fotogalerie
4 fotografie