Manželé Šturmovi sedmnáct let používali cestu ke svému domu, kterou považovali za veřejnou. Před pár lety se v obci zaváděla plynofikace a soused podle plánku zjistil, že se jedná o jeho soukromý majetek. Tak cestu oplotil. Manželům Šturmovým tím zavřel původní cestu, na kterou byli zvyklí.

„Nemohli jsme nutit souseda, aby nás nechal chodit po jeho cestě, se svým majetkem si může nakládat, jak chce,“ vypráví paní Květuše. „Nemělo cenu se dohadovat, v té době vedla k našemu domu z druhé strany ještě obecní cesta,“ dodává pan Josef.

Aby se na obecní cestu manželé Šturmovi vůbec dostali, museli vybudovat příkré schody, neboť jejich pozemek je zapuštěn hluboko pod úrovní cesty. „Když měl manžel srdeční příhodu, sanitka ani lékař s lehátkem se k nám nemohli dostat,“ vypráví paní Květa.

„Používám francouzské berle a je pro mne problém zdolávat takový terén, kdybych alespoň mohl mít hned u schodů auto,“ říká pan Josef. „Je složité nosit nákupy z auta tolik metrů, když máte v každé ruce jednu berli,“ povzdychl si nad situací důchodce.

Obecní cesta, kterou se sice s obtížemi manželé dostávali do domu, je nyní ve vlastnictví horních sousedů. Ti totiž zažádali o odkup cesty a starostka jim navrhla dvě řešení: buď ať koupí sousedé cestu společně, nebo ať kupující strana zřídí na katastrálním úřadě věcné břemeno pro chůzi a jízdu přes pozemek.

„Podepsali jsme smlouvu o smlouvě budoucí, že souhlasíme, aby cestu koupili horní sousedé, bylo tam uvedeno, že v nejbližším termínu zapíší věcné břemeno na katastrálním úřadě,“ říká paní Šturmová. Starostka cestu prodala, sousedé ze slibu vycouvali a věcné břemeno nezapsali. Manželé Šturmovi se tím dostali do nezáviděníhodné situace.

„Myslím, že se jednoznačně jedná o pochybení paní starostky, prodala jedinou přístupovou cestu k našemu domu a teď nikdo neví, co s tím,“ vypráví důchodkyně. Horní sousedé umístili na cestu branku a sloupek, aby se nedalo projet autem, alespoň projít zatím manžele Šturmovy nechávají.

„Situace není nijak právně ošetřena, pokud nebudeme moci užívat ani tuhle cestu, jsme tu naprosto odříznuti,“ říkají manželé. To se může jednoduše stát, sousedé mohou svůj pozemek třeba prodat a nikdo nezajistí, že další majitelé nechají důchodce chodit přes svůj pozemek.

Ombudsman Blesku Mgr. Roman Moussawi: Občanský zákoník na takovou situaci pamatuje

„Manželé Šturmovi by se měli písemně obrátit na souseda a vyzvat jej k tomu, aby věcné břemeno zapsal, pokud soused nevyhoví, nezbývá než se obrátit na soud,“ říká právník. Dále nám právník sdělil, že pokud majitel kupoval pozemek prokazatelně s tím, že tam cesta je a do budoucna bude, soud návrhu jistě vyhoví.

Ombudsman Blesku Mgr. Roman Moussawi
Autor: Foto Blesk - Mária Rušínová

Starostka Soutic Alena Exnerová: Lituje pozdě!

Sousedské vztahy jsou v současné době velmi narušeny. „Zdálo se, že jsme našli řešení ke spokojenosti všech zúčastněných, ale potom nastaly problémy,“ vypráví starostka obce. Sousedé manželů Šturmových si vše rozmysleli a v momentě, kdy pozemek koupili, přestali řešit věcné břemeno.

Starostka v rámci dobrých vztahů domluvila manželům Šturmovým zdarma obecního právníka. K dohodě mezi sousedy ani přesto nedošlo. „Kdyby to šlo, nejraději bych vše vrátila. Dokud byla cesta obecní, nebyly žádné spory,“ říká starostka, která si také se situací neví rady.

Starostka Soutic Alena Exnerová
Autor: Karel Kopáč

 

Fotogalerie
8 fotografií