Před osmi lety koupil pan Nykl na inzerát nebytový prostor. Původní vlastník, pan Hušek, byl v té době i sousedem pana Nykla. Z cukrárny a skladu si postavil vlastníma rukama rodinný dům. Na rekonstrukci si vzal v bance hypotéku. Když mělo dojít ke kolaudaci, geodet zjistil, že pozemek u domu není pana Nykla.

„Pan Hušek mi ke smlouvě dal mapku, kde bylo tlustou čarou naznačeno rozdělení pozemku. Moje chyba byla, že jsem si to nikde neověřil,“ vypráví pan Nykl. „Pozemek leží mezi oběma domy a používali jsme ho oba. Nevšiml jsem si, že na cestu a septik mám pouze věcné břemeno, že to není můj majetek,“ vypráví pan Nykl.

Po kolaudaci mělo dojít k zápisu do katastru. Soused se nabídl, že vše zařídí. „Pracoval v té době na stavebním úřadě, ví, co je zapotřebí,“ myslel si tenkrát pan Nykl. Chvíli to vypadalo, že problémy jsou minulostí. Jenže pak přišlo z banky, kde měl hypotéku, upozornění, že dle evidence nemovitostí nevlastní přístupovou cestu a nemá vyřešenou kanalizaci.

„Začal jsem urgovat souseda, aby dal věc do pořádku, on ale přestal reagovat,“ říká pan Nykl. Huškovi se časem rozhodli dům prodat. Spolu s rodinným domem odprodali také pozemek před domem, a tím i cestu a septik.

Pan Nykl se šel informovat na katastrální úřad, kde zjistil, že na cestu pan Hušek břemeno zapsal, ale při prodeji už nový majitel žádné břemeno nemá. Na úřadě mu bylo řečeno, že změny v zápisu může dělat jen majitel, v tomto případě noví sousedé.

Zašel za sousedy, ti mu navrhli, že mu cestu i septik pronajmou, ale za poplatek. „Jediný, kdo může nyní na katastru něco změnit, jsou noví majitelé, kterým pozemky patří,“ říká právník Roman Moussawi. „Pan Nývlt má jen dvě možnosti, buď se nějak domluví se sousedy, nebo bude muset podat žalobu na zřízení cesty, případně přístupu k septiku,“ dodává Moussawi.

Rada Ombudsmana Blesku Mgr. Lukáše Zeleného: Bez právníka se neobejde

„Věcná břemena a veškerá práva k nemovitostem vznikají až zápisem do katastru nemovitostí. Pokud se pan Nykl se sousedy nedomluví, musí požádat soud o rozhodnutí tak zvané služebnosti,“ nastínil právník Lukáš Zelený postup, který pana Nykla zřejmě čeká. „U septiku se bude posuzovat, zda není možnost zřídit vlastní septik. Soud rozhodne i o výši náhrady, kterou bude pan Nykl sousedům platit,“ dodává Zelený. Panu Nyklovi radí, aby tentokrát při sepisování smluv či žaloby využil služeb advokáta. Nemovitost bývá největší životní investicí a není dobré šetřit na nesprávném místě.

Rada Ombudsmana Blesku Mgr. Romana Moussawiho: Opatrnost je výhra!

„U nemovitého majetku se skutečně vyplatí nechat smlouvy zkontrolovat odborníkem a prokonzultovat právní aspekty, aby se pak nestala taková nepříjemná situace,“ říká Roman Moussawi. „Vše se mělo řešit už při vkladu kupní smlouvy do katastru nemovitostí,“ dodává.

Jak donutit někoho, aby vám do katastru opravdu všechno zapsal? „Uděláte si smlouvu o zřízení věcného břemene s ověřenými podpisy a tu vložíte na katastr. Taky je dobré upravit si smlouvu tak, aby v případě blokování druhé strany následovaly sankce apod.,“ radí Moussawi. „Společně se zápisem kupní smlouvy se musí zapsat věcná břemena,“ říká advokát.

Soused pan Karel Hušek (původní majitel): Ať se dohodne s nimi!

Původní majitel a soused pan Hušek Blesku potvrdil, že uzavřel s panem Nyklem kupní smlouvu pouze na dům. „V té době jsme já i moje žena měli se sousedem dobré vztahy, cestu i septik jsme používali všichni podle potřeby, neřešili jsme smlouvy,“ přiznal. Zápis septiku se mu nezdál v té době důležitý, zapsal pouze cestu. „Rozváděli jsme se a nakonec jsme dům prodali,“ dodává Hušek. Bez pocitu viny pak sousedovi radí, ať se dohodne s novými majiteli.

Pomoc z radnice

Pomoci panu Nyklovi se snaží i starosta Milan Pokorný. „Vyvoláme jednání s novými majiteli. Snad se podaří dojít k dohodě,“ míní starosta. Obec uvažuje o protažení veřejné kanalizace až k domu pana Nykla. „Obec Hory je v podobné situaci. Pan Hušek prodal i jiný pozemek, respektive kus cesty, o kterou měla dlouhodobě zájem obec,“ dodává starosta.

Všechny případy Ombudsmana Blesku naleznete: ZDE!

 

Fotogalerie
7 fotografií