Manželé Petrovi koupili před lety chalupu na Sázavě, aby měli na stará kolena kde odpočívat. Manžel už je po smrti a paní Zdena jezdí na chalupu sama. Tráví tam čas ráda a nebýt sousedů, kteří jí přidělávají starosti a práci, byla by tam ještě raději. Sousedé mají přímo za společným plotem několik vzrostlých stromů. „Třešeň je tak vysoká, že nikdo nemůže třešně otrhat, slétnou se na ně kosi a na zem padají jen pecky,“ vypráví důchodkyně.

Z borovice od sousedů zas podle vyprávění paní Zdeny padají za plot šišky, které vdova neúnavně sbírá. „Jehličí nafouká na střechu, a když prší, dostane se za střechy do sudů s dešťovou vodou, kterou mám na zalévání zahrady,“ pokračuje ve výčtu těžkostí. Celý rok má proto sudy přikryté síťovinou. Z některých stromů se táhnou tak dlouhé kořeny, že zasahují až na příjezdovou cestu, kterou manžel paní Zdeny kdysi vybetonoval, aby se autem lépe vjíždělo až na pozemek.

Kořeny stromů rostly v zemi pod betonem a vdova měla obavy, aby zcela nezničily cestu. „Nedaleko stavěla firma nový dům, zašla jsem na staveniště a požádala bagristu, aby přijel vykopat příkop mezi příjezdovou cestou a plotem sousedů, aby se tím přerušil růst kořenů,“ říká akční vdova. Co bude s příkopem dělat dál, ještě neví, ale je spokojená, že jsou kořeny přesekané. Na kraji sousedova pozemku se tyčí další hodně vysoký strom a důchodkyně se obává, že v případě silnějšího větru by se mohl zlomit a poškodit střechu jejího rekreačního domku.

Paní Petrová se snažila se sousedy domluvit, aby zkrátili větve nebo stromy pokáceli. Na takové řešení nechtějí Šimkovi přistoupit. „Starosta obce mi doporučil, ať se obrátím na soud, já jsem se rozhodla nejprve kontaktovat Ombudsmana Blesku a jeho tým právníků,“ říká vdova.

Co na to sousedé?

Sousedku ze sázavské chalupy, paní Michaelu Šimkovou, Blesk zastihl v Praze. Vysvětlila nám svůj postoj ke stížnostem paní Petrové. „Jezdíme na chalupu odpočívat, nechceme se s nikým dohadovat, rádi vyjdeme rozumně vstříc, ale nechceme vykácet stromy a zahradu vybetonovat, udržujeme svou zeleň přiměřeně upravenou,“ popisuje paní Šimková.

„Naše paní sousedka je v přírodě a podle toho by k tomu měla přistupovat. Například šišky padají z této borovice již desítky let, stejně jako třešně z vedlejšího stromu,“ říká paní Šimková. „Všichni občas hrabeme listí, které k nám nalítá ze sousedních zahrad,“ podotýká s úsměvem mladá sousedka.

Rada Ombudsmana Blesku: Co k vám spadne, to je vaše

„Aktuální občanský zákoník je v oblasti sousedských vztahů konkrétnější než ten starý a zavedl některé změny,“ říká právník Jan Černý. Plody, které spadnou na cizí pozemek, se stávají vlastnictvím souseda. „Bohužel pro paní Petrovou to platí i pro šišky a jehličí,“ popisuje situaci advokát. Tedy už například shrabané listí nelze vlastníkovi stromů házet zpátky přes plot. Všechno má ale své hranice, pokud to přesahuje míru přiměřenou místním poměrům, může se postižený bránit. Zvlášť u borovic bude důležité, zda je v místě jejich vysazování běžné.

Dalším problémem, který paní Petrová řeší, je možný pád stromu a poškození střechy. „V případě, že hrozí nebezpečí pádu stromů a následné škody na majetku nebo na zdraví, potom, pokud není možná dohoda se sousedem, nezbývá než se obrátit na soud, aby o odstranění stromů rozhodl,“ vysvětluje advokát. Pokud bude před soudem toto nebezpečí prokázáno, tak žalobě vyhoví. Nebezpečí pádu stromů je nejlépe prokazovat znaleckým posudkem.

„Co se týká kořenů, které prorůstají na sousední pozemek a působí škodu, je potřeba nejdříve vlastníka stromu vyzvat k nápravě. Pokud to vlastník v přiměřené době neučiní, může poškozený, v tomto případě paní Petrová, šetrným způsobem a ve vhodné roční době sám kořeny odstranit,“ dodává právník.

Potřebujete OMBUDSMANA BLESKU? NAPIŠTE NÁM SVÉ PŘÍBĚHY

Na adresu redakce: Blesk OMBUDSMAN, Komunardů 42, 170 00 Praha 7, nebo na mailovou adresu: ombudsman@blesk.cz Podmínkou je zveřejnění vašeho příběhu v deníku Blesk a reportáže na Blesk.cz!

VAROVÁNÍ: Neposílejte originály!

Vážení čtenáři,

do rubriky Ombudsman Blesku posílejte výhradně kopie dokumentů a fotografií. Dopisy není nutné posílat doporučeně, ale redakce je nevrací. Pokud si příběh Ombudsman Blesku nevybere, jsou okamžitě skartovány!

Fotogalerie
7 fotografií