Úhledný přízemní domek ve Strážnici darovala matka své dceři – rovněž Boženě – 27. srpna 2008. Nemovitost 4+1 s velkou zahradou změnila majitele bez problémů, aniž by si původní majitelka cokoliv vymínila – např. právo na dožití. Obě strany o tom sepsaly u notáře darovací smlouvu a příslušné změny byly zaneseny i do katastru nemovitostí.

Matka vyšla dceři vstříc ze soucitu a útrpnosti, hlavně kvůli dvěma vnučkám. První manželství se Boženě B. (redakce její jméno zná) rozpadlo, druhé skončilo tragicky. „Dcera má dvě holky z prvního manželství, ten druhý s ní měl holčičku, Vendulku. Jak byly v roce 2004 ty povodně, vzal ji na loďku a že se prý projedou po Moravě. Šestiletou Vendulku našli na druhý den, jeho až po třech,“ vzpomíná paní Možnarová na událost, která poznamenala život celé její rodiny.

Dcera se dvěma dětmi se k ní a svému otci přistěhovala. „Kam jinam by šla? Vždyť to byla moje krev,“ zdůrazňuje matka a babička v jedné osobě. V té době se ale i ona zrovna rozváděla a její muž odešel do bytu, který si koupil v činžovním domě.

Bydlel tam společně se svým synem. Pan Možnar po krátké době zemřel a syn byt prodal. „Sestru Boženu nevyplatil, hodně to prožívala a já, abych její křivdu zmírnila, jsem jí řekla – neplač, já ti dám tenhle dům,“ vysvětluje paní Možnarová a dodává, že dceři rovněž dala dispoziční právo ke svému účtu v bance.

VIDEO: Babička nesměla vídat vnoučata: Snachu donutila až přes úřady!

Video
Video se připravuje ...

Babička nesměla vídat vnoučata: Snachu donutila až přes úřady! Eva Fraňková, Lukáš Červený

Bez špetky vděku

Dcera Božena se začala postupně matce odcizovat. Možná si myslela, že už ji, důchodkyni s penzí 6200 korun, nepotřebuje. Před některými sousedy prý dokonce řekla, že jí matka překáží. Hádky a spory se stupňovaly a vše vyvrcholilo o Vánocích 2012.

Paní Možnarová zjistila, že jí dcera účet dokonale zbavila peněz a že je hluboce v minusu. „Věřila jsem jí, že z něj platí elektřinu, vodu i plyn. Mně říkala, že ano, ve skutečnosti nasekala dluhy přes dvacet tisíc.“ Dcera se s dětmi i novým přítelem odstěhovala a pak už se ty dvě viděly jen u soudu.

Paní Možnarová požádala o zrušení darovací smlouvy. Neuspěla – ani u okresního, ani u Vrchního soudu v Brně. Oba shodně konstatovaly, že darovací smlouvu obě strany uzavřely za obvyklých podmínek, v souladu se zákonem a ve stavu naprosté způsobilosti. „Mojí jedinou spásou je, že jsem jí spolu s domem nedala pozemek. Ten je můj, a jak mi řekl advokát, nikdo mě odtud vyhodit nemůže,“ myslí si paní Možnarová.

Na její dceru je totiž uvalena kvůli dluhům exekuce a ona, aby ji vyrovnala, dům už několikrát k prodeji nabídla. „Už tady pár zájemců zvonilo, ale když se dozvěděli to o pozemku, odešli.“

Božena Možnarová doufá, že ve »svém« domě bude moci zůstat. Ale jistá si není, proto se obrátila na Ombudsmana Blesku s prosbou o radu. Zajímá ji, zda je možné – i přes stanoviska soudů – získat dům zpět, nebo alespoň využít právo majitelky pozemku a v domě dožít.

Bydlet může jen se souhlasem

„Jak již bylo uvedeno, nyní je dům ve vlastnictví dcery a ta s ním může disponovat dle svého uvážení,“ říká Petr Novák. „Záleží pouze na dceři, zda své matce umožní v domě bydlet, či nikoliv,“ dodává.

Podle právníka se paní Možnárové získat dům zpět pravděpodobně nepodaří, jedinou možností by byla dohoda s dcerou. „Co se týče pozemku, ten může paní M. užívat dle své vůle, nakolik je pořád vlastníkem ona,“ dodává Novák.

Varování: Neposílejte originály!

Vážení čtenáři, do rubriky Ombudsman Blesku posílejte výhradně kopie dokumentů a fotografií. Dopisy není nutné posílat doporučeně, ale redakce je nevrací. Pokud si příběh Ombudsman Blesku nevybere, je okamžitě skartován!

Fotogalerie
6 fotografií