„Syn za mnou přišel v roce 1998, jestli bych mu mohl půjčit na byt. Bylo to něco přes 700 000 korun, tak velkou sumu jsem neměl,“ vypráví pan Peterka. Prodal tedy parcelu. „Sice jsem ji obrečel, ale co by člověk pro děti neudělal, hlavně aby měly kde bydlet,“ povzdechl si.

Netušil, jaké starosti si ale snahou o blaho syna způsobí. Syn Stanislav byl v té době ženat, a po složení finanční částky dostal smlouvu k bytu on a jeho manželka. Ve smlouvě stálo i to, že uvedená částka (700 000 korun) je půjčkou městu na dokončení stavby bytu, a za to garantuje nájemníkům snížení nájmu po dobu 20 let.

V roce 2010 se syn rozvedl a začal nekonečný koloběh problémů. Chvíli bydlela v bytě matka dětí, která se o děti nestarala, pak zase syn, který také nejevil zájem o výchovu dětí a raději se věnoval alkoholickým dýchánkům a rušení nočního klidu. „Situace byla tíživá, synovo chování velmi nezodpovědné, vzal jsem všechna tři vnoučata k sobě,“ vypráví otec nezdárného syna. Stanislav mladší se začal stýkat s podivnými existencemi a věci praktického rázu neřešil, jen se otci zmínil, že má na bytě dluhy.

Důchodce se snažil situaci nějak řešit za něj, neměl ale dostatek informací o tom, co se teď s bytem děje, pošta chodila k synovi či k bývalé snaše do schránky. Tak se vydal na bytový odbor, aby se přeptal, jaká je situace. Rozhodl se dluh, který byl skoro 100 000 korun zaplatit. Přesto ale syn dostal výpověď z bytu. Pan Peterka se ho snažil zachránit pro vnoučata. Domníval se, že po odbydlení dohodnuté doby bude moci syn byt přednostně odkoupit.

Navíc vnoučata byla v tu dobu již plnoletá a střecha nad hlavou by jim přišla vhod. Zvláště když jejich tátu odsoudili a zavřeli do vězení. Pan Peterka doufá, že by mohl z peněz zapůjčených městu získat alespoň část zpět. Opakovaně se dotazoval na bytovém odboru městského úřadu, i za starostou se stavil, ale nikde nepochodil.

Nemá již finanční prostředky, aby si mohl platit právní služby, proto se rozhodl oslovit Ombudsmana Blesku, zda má svízelná situace nějaké řešení. Pan Peterka starší byl obezřetný a sepsal se synem smlouvu o půjčce, ale syn je nyní zadlužený, nemajetný a navíc ve výkonu trestu. Má jeho otec právo na informace o synových financích? Je přece nejen otcem, ale také věřitelem svého syna.

Kdo je v právu?

Pan Peterka se domnívá, že synova rodina nemohla odbydlet celou předplacenou částku, a proto by měl získat zpět alespoň část peněz. Věc je ale zřejmě mnohem horší, jak se Blesk dozvěděl na Městském úřadě. „V případě, že nájemce nebyl schopen hradit služby spojené s bydlením, započetlo město na žádost nájemce a po dohodě s ním úhradu služeb spojených s bydlením rovněž z předplaceného nájemného,“ přiblížil Blesku Evžen Heyrovský z odboru správy majetky obecnou praxi s nájemníky.

„Tak mohlo dojít k situaci, kdy předplacené nájemné bylo vyčerpáno ve lhůtě kratší, než předpokládala smlouva. Dokonce mohly nastat i případy, kdy po vyčerpání předplaceného nájemného vznikl další dluh nájemce na úhradě služeb spojených s bydlením“ vysvětluje Heyrovský.

Podle jeho informací pak město uzavíralo s pronajímateli dohody o splácení dluhu. Opožděná splátka dluhu pak mohla být důvodem k výpovědi. „Vše bylo možné před ukončením smlouvy výpovědí řešit převodem nájmu - pouze na základě žádosti nájemce - na jiné osoby (sourozence, potomky, atp.). Někteří nájemci této možnosti – ač na ni byli upozorněni - nevyužili,“ dodal Evžen Heyrovský. To je zřejmě případ i syna pana Peterky...

Syn si předplatil pouze nájemné

Jediné řešení, jak se vyhnout případným potížím, je důkladně číst smlouvu. V případě, že jí nerozumíte, je dobré investovat do právníka, který vám vše důkladně vysvětlí. V případě, že se dostanete do finančních potíží, není možné věci nechat plavat a je nutné je začít okamžitě řešit. Pan Stanislav uzavřel s Městem Říčany (MŘ) smlouvu o půjčce, na základě které byl povinen poskytnout MŘ finanční prostředky 149 tis. + 600 tis.

Tuto svou povinnost splnil. „Na oplátku měl právo odbydlet si v bytě nájemné až do výše půjčky. Neměl právo bydlet v bytě 20 let zadarmo, jak se pan Stanislav domníval. To ve smlouvě není,“ říká Roman Moussawi. Smlouvou si jenom předplatil nájemné. Každý měsíc mu místo toho, aby zaplatil nájemné, byla snížena jeho pohledávka. „Po vyčerpání částky byl povinen dál platit nájem, pokud neplatil, byl to důvod pro ukončení nájmu, což se pravděpodobně stalo,“ vysvětluje advokát.

Nová pomoc Ombudsmana Blesku

Milí čtenáři, příběhů, ve kterých žádáte pomoc Ombudsmana Blesku, jsou v redakční poště i na e-mailové adrese stovky. Ve spolupráci se společností Vaše nároky.cz jsme proto pro vás připravili unikátní projekt – ODŠKODNĚNÍ ZDARMA! Právníci, kterým pošlete svůj problém, váš případ zdarma posoudí a za služby neplatíte žádné poplatky. Odměnou je provize 5–25 % ze získané částky POUZE v případě vyhraného sporu. Jak získat pomoc zdarma?

Pošta: Své příběhy můžete stále posílat na adresu redakce Blesku – Komunardů 42, Praha 7, 170 00. Pokud chcete, abychom váš problém předali odborníkům ze společnosti Vaše nároky. cz, musí mít obálka nalepené logo.

Internet: Na internetové adrese blesk.cz/ pravni-poradna najdete řadu užitečných rad, přehledně rozdělených do jednotlivých sekcí. A navíc i možnost zaslat svůj příběh Ombudsmanovi Blesku nebo přímo společnosti Vaše nároky.cz. Stačí vyplnit krátký dotazník.

www.blesk.cz/pravni-poradna

E-mail: Pro e-mailovou komunikaci je stále k dispozici »blesková« adresa ombudsman@ cncenter.cz. Příběhy, které se týkají odškodnění, redakce přepošle společnosti Vaše nároky.cz. I zde odborníci posoudí případ a budou vás kontaktovat. ombudsman@cncenter.cz

Telefonicky: Na čísle 530 514 415 je připravena operátorka Vaše nároky.cz předat váš případ odborníkům, kteří spolupracují s Ombudsmanem Blesku. Ti už zdarma posoudí, jaké jsou vaše šance na vítězství.

VAROVÁNÍ, neposílejte originály!

Vážení čtenáři, do rubriky Ombudsman Blesku posílejte výhradně kopie dokumentů a fotografií. Dopisy není nutné posílat doporučeně, ale redakce je nevrací. Pokud si příběh Ombudsman Blesku nevybere, jsou okamžitě skartovány!

Fotogalerie
5 fotografií