- Pokud je na nájemní smlouvě jako nájemce uvedeno více osob, jde o společné nájemníky. Na rozdíl od clenu domácnosti mají všechna práva, která má »samotný« nájemce.

- Kromě toho, že se někdo stane spolunájemcem tím, že je uveden na smlouvě, se muže spolunájemcem stát i ten, kdo za trvání nájmu přistoupí k nájmu. S takovým přistoupením však musí souhlasit nejen pronajímatel, ale i dosavadní nájemce.

- Pokud se podílíte na nájmu, chtějte být uvedeni jako spolunájemce, abyste měli veškerá práva, která vyplývají z nájmu bytu. 

Než budete souhlasit se spolunájemcem, dobře si to rozmyslete. Nový občanský zákoník totiž stanoví, že na poměry společných nájemců budou přiměřeně použity předpisy o společnících. Pokud se třeba na něčem s majitelem dohodne váš spolunájemce, platí to i pro vás.

Společný nájem je výhodný hlavně pro pronajímatele. Pokud je chytrý, bude s dalšími společnými nájemníky souhlasit. Proč? Získá tak totiž možnost požadovat nájemné v plné výši po kterémkoliv ze společných nájemníků.

A když původní samostatný nájemce přestane platit nájem, PLATÍ DRUHÝ NÁJEMNÍK.

Společný nájem tedy může pro společného nájemce znamenat velké riziko. Přestože bude svou (s druhým spolunájemcem) dohodnutou polovinu nájmu řádně a včas platit, může skončit s výpovědí a s dluhy k tomu.

Do bytu si můžete přivést kohokoli

Nájemník si může do bytu přivést, koho chce, tedy pokud mu to pronajímatel nezatrhnul už v nájemní smlouvě. Pronajímatel má právo po vás požadovat, aby počet spolubydlících odpovídal rozměrům bytu. S každým nově příchozím členem vaší domácnosti, vám vzniká ze zákona povinnost nahlásit změnu počtu osob v domácnosti.

- Zákon výslovně stanoví, že tuto povinnost musíte splnit bezodkladně, tj. v řádech dnů.

- Pokud byste to neudělali ani do dvou měsíců od chvíle, kdy změna nastala, závažně porušujete své povinnosti.

- Oznamovací povinnost máte i při snížení členů domácnosti (spolubydlící se odstěhuje). Pokud to neohlásíte, jedná se ale jen o drobné porušení povinnosti.

Pozor na znění smlouvy

Pokud si chcete do bytu přivést někoho, kdo by vám pomohl s nájmem, dejte pozor na znění smlouvy. Ústní souhlas pronajímatele nestačí, potřebujete písemný. Do té doby, než dostanete písemné svolení, nemůžete osobu do bytu nastěhovat (a to i když s tím pronajímatel třeba ústně souhlasil), jinak porušíte nájemní smlouvu.

I když máte ve smlouvě výhradu pro nastěhování osob do bytu, neplatí to pro osoby blízké.

Nově je možné si do pronajatého bytu vzít podnájemníka, a to i bez souhlasu pronajímatele. Musíte ale v bytě trvale bydlet. Když se pronajímatel k žádosti nevyjádří ve lhůtě jednoho měsíce, považuje se souhlas za daný. Je to stejné, jako by s podnájmem písemně souhlasil. To ale neplatí, pokud byl v nájemní smlouvě dojednaný zákaz podnájmu.

Pronajímatel má vždy právo vědět, kolik v bytě bydlí lidí - členů domácnosti i podnájemců. Takže mu musíte oznámit, že jste uzavřeli smlouvu o podnájmu. Pokud byste to pronajímateli do dvou měsíců od nastěhování podnájemníků neoznámili, závažně byste porušili povinnosti nájemníka. A za to by vám pronajímatel mohl nájem ukončit.

Kde není nájemník, nemůže být ani podnájemník. Podnájem tak končí společně s koncem nájmu.