Aby na vás mohl nájem přejít bez souhlasu pronajímatele, tak musíte splnit tři podmínky:

- musíte být »privilegovanou osobou«. Tedy musíte mít k pronajímateli blízký vztah (manžel, partner, rodič, sourozenec, zeť, snacha, dítě nebo vnuk)

- musíte být ke dni jeho smrti členem jeho domácnosti (žít s ním v jeho pronajatém bytě)

- nesmíte mít vlastní byt.

Když nájem přechází na více osob a některá z nich je potomkem zemřelého, má tento potomek (nebo potomci) přednostní právo na přechod nájmu.

Dědicové společně s osobami, které s nájemcem žily až do jeho smrti, musí společně a nerozdílně pronajímateli uhradit dluhy, které nájemci vznikly. Pronajímatel si pak může vybrat, na kom bude dluhy vymáhat, nebo je vymáhat po všech naráz.

K přechodu smlouvu nepotřebujete

Když na vás přejde nájem, nemusíte podepisovat žádnou smlouvu. Platí ta stávající, jenom místo nájemce bude platit pro vás. Novou smlouvu nejste povinni podepsat.

Pokud má nájem přejít na tzv. neprivilegovanou osobu (která neměla s nájemcem blízký vztah), už je souhlas pronajímatele nutný.

Přechází na vás nájem? Tak počítejte s tím, že pronajímatel může chtít až šestinásobek nájmu. Kauci po vás ale může chtít jen tehdy, když už ji u sebe nemá od zemřelého nájemce.

Dva roky a šlus!

Nic ale není definitivní. Pokud na vás nájem přešel, máte dva roky na to, najít si jiné bydlení. Přechodem nájmu sice vstupujete do smlouvy vašeho předchůdce, ale neplatí pro vás bezvýhradně. Podle nového občanského zákoníku totiž, přestože byla nájemní smlouva uzavřena na dobu neurčitou, pro vás přestane platit nejpozději do 2 let. Výjimku jsou osoby starší 70 let, ty mají právo v bytě »dožít«. Na ně se tedy omezení dvou let nevztahuje. Další výjimku pak představují osoby, kterým ještě není 18 let, pro ty nájem skončí dvacátými narozeninami.

Nemáte o přechod nájmu zájem? Tak to musíte oznámit pronajímateli. Nájem přechází na vymezené osoby ze zákona automaticky (nemusí tedy nic dělat, oznamovat a podepisovat). Pokud o něj ale nemáte zájem, musíte to písemně a nejpozději do 1 měsíce od úmrtí nájemce oznámit pronajímateli. Jakmile to oznámíte, končí pro vás nájem dnem doručení oznámení.