Rodina Škramovských chalupaří v Brtnici u Velkých Popovic takřka na den přesně padesát let. „Když jsme chalupu získali, bylo to tu jako v ráji a pořád ještě je,“ chlubí se pan Miroslav. Čistý vzduch a výbornou vodu podle něj zajišťují zdejší lesy. „Údolím Sázavského potoka dojdete až k Benešovu a pořád lesem. Jako někde na Šumavě,“ dodává. A tak hned po koupi chalupy kus lesa přenesl na zahradu. „Stál tam jeden vzrostlý stříbrný smrk, a já další čtyři přikoupil, a vznikl tak docela pěkný lesík,“ říká pan Škramovský.

Prodej

Za padesát let smrky, stejně jako ovocné stromy v jejich sousedství, pořádně vyrostly. „Podle mého mohly mít přes čtyřicet metrů do výšky,“ doplňuje svého otce dcera Adriana Škramovská (48). Před třemi lety se rodina rozhodla přistoupit na žádost mladého partnerského páru z Prahy, Petra P. a Jany L.

Říkali, že mají byt někde na Jarově, ale chystají se stavět a náš pozemek se jim moc líbil,“ vzpomíná na tehdejší jednání Miroslav Škramovský. Podepsali řádnou kupní smlouvu, ti dva mladí ještě předtím nechali zahradu geodety proměřit, aby bylo jasné, co jim bude patřit. Všechno bylo v pořádku, až do konce letošního dubna.

Kácení

Je třeba říci, že pan Škramovský, i přes svůj věk, pořád pracuje – jako revizní technik elektrozařízení. Často jezdí po republice, a tak svoji chalupu zejména v zimě a časně na jaře kontroloval jen občas, obvykle když projížděl kolem. Když ale přijel na chalupu spolu s dcerou letos poslední dubnový pátek, nevěřili vlastním očím. „Ježíšmarjá, co se tady dělo?“ opakoval. Všechny stříbrné smrky na zahradě ležely na zemi.

Nejen čtyři, co už patřily novým majitelům, ale i ten, který rostl na neprodané části pozemku a patřil panu Škramovskému. „Právě ten z nich byl nejhezčí, krásně urostlý a vysoký,“ popisuje chalupář. V sobotu zavolali policii, která všechno obhlédla a sepsala. „Divili se tomu, nevěřili svým očím, že něco podobného je možné,“ vybavuje si v paměti paní Adriana. Všechny smrky totiž zůstaly ležet tak, jak je skáceli, ani větve nemají pořádně odstraněné. Takhle dřevorubec odvedl svoji »práci«.

Zmýlená platí

Nikdo ze sousedů nedokázal říci, kdo a kdy stromy pokácel. „Všichni jezdí do práce, hodně z nich odjede brzy ráno a vrátí se až pozdě večer. Ani jsem se nedivil, že svědci nebyli,“ říká pan Škramovský. Vše se vysvětlilo až po příjezdu nových majitelů pozemku. „Moc se omlouvali a prosili, abychom nic neoznamovali policii. Když se dozvěděli, že už jsme to udělali, dost je to mrzelo.

Mladý pár stříbrné smrky nepokácel sám. Najali si na to jistého pana B., který prý kdysi pracoval na lesní správě a měl i motorovou pilu. I když mu údajně vysvětlili, kde a co má kácet, dřevorubec prý jejich slova špatně pochopil a skácel smrky šmahem všechny. „Všechno to byly zdravé stromy, nic jim nescházelo,“ ukazuje pan Škramovský na téměř metrové pařezy, které vyčnívají z trávy. „A tyhle zaschlé túje, které by měly jít pryč, tady nechal.

Zdrcený chalupář vzpomíná, jakou anabázi musel před devíti lety podstoupit on, když na své zahradě chtěl skácet čtyři obyčejné smrky. „Skoro rok trvalo, než jsem si vyběhal všechna potřebná povolení – od životního prostředí, místního úřadu, dendrologů.“ Stříbrné smrky, které u chalupy Miroslava Škramovského rostly téměř padesát let, už nikdo na jejich místo nezasadí. Škoda je nevratná, a nejen na majetku. „Budu Ombudsmanovi Blesku vděčný za radu, co a jak bych měl dělat. Chci mít se sousedy dobré vztahy, ale tohle dělat neměli,“ řekl chalupář závěrem.

Chybu zaplatí sousedé nebo dřevorubec

Mladý pár, tedy majitelé zmíněného pozemku, se dopustil porušení zákona, když bez povolení pokácel vzrostlé smrky na svém pozemku. Ombudsman Blesku Mgr. Petr Novák z kanceláře Vaše nároky říká: „Zákon č.114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny v těchto případech uvádí, že ke kácení dřevin pro účely stavebního záměru je nezbytné závazné stanovisko orgánu ochrany přírody.“ Povolení kácení dřevin včetně uložení přiměřené náhradní výsadby vydává stavební úřad. „Pokud orgán ochrany přírody neuloží provedení náhradní výsadby, je ten, kdo kácí dřeviny z důvodů výstavby a s povolením orgánu ochrany přírody povinen zaplatit odvod do rozpočtu obce, která jej použije na zlepšení životního prostředí,“ píše dál ombudsman.

Ten, kdo kácel dřeviny protiprávně, je povinen zaplatit odvod do Státního fondu životního prostředí České republiky. V tomto případě může být udělena pokuta až 20 000 Kč za jednu pokácenou dřevinu. „Co se týče pokácení smrku na pozemku pana Škramovského, hrozí mladému páru za nepovolené pokácení dřeviny obdobná sankce jako u prvního případu, tedy až 20 000 Kč. Pan Škramovský však navíc může požadovat náhradu škody za pokácený strom,“ tvrdí ombudsman Blesku Petr Novák. Pokud by mladý pár prokázal, že k pokácení stromu na zahradě pana Škramovského nedal dřevorubci pokyn, za způsobenou škodu by měl odpovídat dřevorubec.

Ombudsman Blesku pomůže i vám

Milí čtenáři, příběhů, ve kterých žádáte pomoc Ombudsmana Blesku, jsou v redakční poště i na e-mailové adrese stovky. Ve spolupráci se společností Vaše nároky.cz jsme proto pro vás připravili unikátní projekt – ODŠKODNĚNÍ ZDARMA! Právníci, kterým pošlete svůj problém, váš případ zdarma posoudí a za služby neplatíte žádné poplatky. Odměnou je provize 5 – 25 % ze získané částky POUZE v případě vyhraného sporu. Jak získat pomoc zdarma?

Pošta

Své příběhy můžete stále posílat na adresu redakce Blesku – Komunardů 42, Praha 7, 170 00. Pokud chcete, abychom váš problém předali odborníkům ze společnosti Vaše nároky.cz, musí mít obálka nalepené logo.

E-mail

Pro e-mailovou komunikaci je stále k dispozici »blesková« adresa ombudsman@cncenter.cz. Příběhy, které se týkají odškodnění, redakce přepošle společnosti Vaše nároky. cz. I zde odborníci posoudí případ a budou vás kontaktovat. ombudsman@cncenter.cz

Telefonicky

Na čísle 530 514 415 je připravena operátorka Vaše nároky.cz předat váš případ odborníkům, kteří spolupracují s Ombudsmanem Blesku. Ti už zdarma posoudí, jaké jsou vaše šance na vítězství.

Internet

Na internetové adrese blesk.cz/pravni-poradna najdete řadu užitečných rad, přehledně rozdělených do jednotlivých sekcí. A navíc i možnost zaslat svůj příběh Ombudsmanovi Blesku nebo přímo společnosti Vaše nároky.cz. Stačí vyplnit krátký dotazník. 

Varování! Neposílejte originály

Vážení čtenáři, do rubriky Ombudsman Blesku posílejte výhradně kopie dokumentů a fotografií. Dopisy není nutné posílat doporučeně, ale redakce je nevrací. Pokud si příběh Ombudsman Blesku nevybere, je okamžitě skartován!

Ombudsman Blesku
Autor: Redakce

 

Fotogalerie
6 fotografií

Video: Otec dvojčat neplatí výživné: Gabriela má dvě práce, aby je uživila

Video
Video se připravuje ...

Otec dvojčat neplatí výživné: Gabriela má dvě práce, aby je uživila Eva Fraňková, Lukáš Červený