Pokud děti »vysklí« míčem váš skleník a vám zahynou rostliny, máte nárok na náhradu škody. 

Na náhradu škody máte nárok, i když vám děti při krádeži třešní nebo meruněk polámou větve stromů. 

O peníze si řekněte, i když vám cizí pes zakousne slepici nebo vyhrabe záhon letniček.

Jestli vám ale vadí, že chalupáři ani jejich děti nezdraví, nic s tím neuděláte. Na nevychovanost je i zákon krátký.

Máte nesnášenlivého souseda, který zásadně nepouští nikoho na svůj pozemek? Tak v určitých případech vám vstup umožnit musí. Podle odborníků platí tzv. pravidlo golfového míčku. A zatímco starý občanský zákoník to neřešil, nový občanský zákoník to nově výslovně upravuje.

„Přeletí vám přes plot model letadla, hrajete na zahradě badminton a košíček přeletí sousedův plot nebo jste kopli do kopacího míče moc silně a od souseda se ozval zvuk rozbitého okna. Ve všech případech platí, že máte právo na vydání vaší věci bez zbytečného odkladu a soused vám ji musí vrátit nebo vám dovolit, abyste si pro ni došli,“ vysvětluje advokát Roman Moussawi. 

Házíte si s dítětem míčem a ten spadne k sousedovi? Pak vám ho musí vrátit nebo dovolit, abyste si pro něj na jeho pozemek došli. 

Zatoulala se k sousedovi vaše slípka nebo synovi utekl králík? Zvířata, která se zatoulají na sousedův pozemek, vám opět soused musí vrátit nebo umožnit, abyste si je »odlovili« sami. 

Věci nebo zvířata vám soused musí vydat bez zbytečného odkladu. Nemůžete tedy čekat, až slípka snese vejce, nebo až si jeho vnuk pohraje s vaším míčem.

Pokud by vám soused ve vydání věcí bránil, tak jej můžete zažalovat a soud mu přikáže věc vám vrátit. 

Když ale svými věcmi něco zničíte (míč poláme lilie, koza spase petržel, pes vyhrabe cibulky tulipánů), má vlastník pozemku nárok na náhradu. 

Pokud ale na sousedův pozemek padají vaše letní jablka, ztrácíte na ně nárok. Jakmile spadnou na zem, patří sousedovi.

POZOR! Soused může vaše věci zadržet

Úplnou novinkou nového občanského zákoníku je řešení situace, kdy jste sousedovi způsobili škodu, například kopacím míčem. V takovém případě má soused nově právo míč zadržet tak dlouho, dokud mu to rozbité okno nezaplatíte. Nezáleží přitom na tom, že vaše věc (míč podepsaný slavným fotbalistou, model letadla apod.) má daleko vyšší hodnotu než způsobená škoda.

Na cizím pozemku můžete stíhat chované zvíře, stejně jako roj včel. Zatímco pes je ale váš, i když vběhne do sousedova domu, tak se včelami to je jinak. Jakmile totiž roj vletí do cizího obsazeného úlu, má na něj nárok vlastník úlu. Vy tak ztrácíte na roj nárok, a dokonce nemáte nárok ani na náhradu škody.