Přesto že Pavel vydělává slušné peníze, stále měl málo. Před 10 lety si proto začal půjčovat. Skončilo to více než půlmilionovým dluhem a osobním bankrotem.

V ostravské firmě vydělává montér Pavel 23 až 24 tisíc čistého měsíčně. Ani to na jeho rozmařilý styl života nestačilo. „Půjčil jsem si na 14 dnů dovolené v Bulharsku nebo na kuchyňskou linku. Auto jsem si koupil,“ popisuje Blesku své utrácení.

„Vezmete si první půjčku, splácíte, a abyste ji splatil celou, vezmete si půjčku další,větší. Zase ji tímto způsobem uhradíte, avšak váš dluh jde stále nahoru,“ vysvětluje Pavel vznik půlmilionového dluhu.

Jedné bance splácel 7 až 8 tisíc, druhé 3,5 tisíce měsíčně. „Z výplaty moc nezbývalo, takže jsem si hloupě začal brát menší úvěry. Tam byly úroky naprosto šílené,“ říká Pavel.

Při získávání úvěru přes internet se ho nikdo neptal, kolik kde a komu dluží. Nikoho to nezajímalo. Jen oslovili jeho chlebodárce, aby si ověřili, zda u něj Pavel skutečně pracuje. „A byl jsem v pasti, kterou jsem připravil sám na sebe,“ pokyvuje Pavel.

Letos v květnu to bude rok, co se Pavel vydal na 5 let trvající cestu z dluhů, kterou je osobní bankrot. „To mě zachránilo. Díky tomu nemám žádné dluhy. Musím splatit minimálně 30 procent dlužné částky. Půjčku už bych si nevzal,“ slibuje si.

Nejméně rok musí splácet výživné na dceru Adélku (17). Pokud se nerozhodne studovat po maturitě dál. Alimenty měsíčně vyjdou na téměř čtyři tisíce. K tomu bydlení a splácení dluhů na 13 tisíc měsíčně. „Půjčky si neberte! Raději šetřete,“ radí čtenářům Pavel.

Jak správně zbankrotovat

„Aby bylo možné osobní bankrot řešit oddlužením, musí dlužník splnit velké množství podmínek,“ varuje Lukáš Zelený. Oddlužit se navíc mohou pouze osoby fyzické, a to i podnikatelé. Nemůže se však jednat o dluhy z podnikání.

Návrh na povolení oddlužení se podává společně s návrhem na zahájení insolvenčního řízení, pokud se pro insolvenci rozhodne sám dlužník. Jestliže insolvenční návrh podá některý z jeho věřitelů, má dlužník jen 30 dní nato, aby požádal soud o povolení oddlužení.

VIDEO: Koupil šmejd, místo reklamace ho čekaly tahanice!

Video
Video se připravuje ...

Ombudsman: Koupil šmejd, místo reklamace ho čekaly tahanice! Eva Fraňková, Lukáš Červený

Návrh na povolení oddlužení musí obsahovat:

✔ označení dlužníka

✔ údaje o očekávaných příjmech v následujících 5 letech

✔ údaje o příjmech za poslední 3 roky

✔ návrh způsobu oddlužení, pokud má dlužník preferenci

K návrhu na povolení oddlužení je třeba přiložit především následující doklady:

✔ seznam majetku a závazků

✔ listiny dokládající údaje o příjmech za poslední 3 roky

Dlužník musí být schopen v rámci oddlužení splatit alespoň 30 % svých dluhů, jinak jej soud nepovolí. Oddlužení je možné řešit buď prodejem majetku, nebo za pomoci splátkového kalendáře. Ve druhém z uvedených případů trvá oddlužení 5 let.

VAROVÁNÍ: Neposílejte originály!

Vážení čtenáři, do rubriky Ombudsman Blesku posílejte výhradně kopie dokumentů a fotografií. Dopisy není nutné posílat doporučeně, ale redakce je nevrací. Pokud si příběh Ombudsman Blesku nevybere, je okamžitě skartován!

 

Fotogalerie
3 fotografie