Svatošovi byli prozíraví a půjčku peněz si pojistili smlouvou. „Nechtěla jsem platit právníka, tak jsme smlouvu sepsali podle uvážení a nechali si ji od neteře podepsat,“ vypráví žena, která je v částečném invalidním důchodu, její manžel ve starobním důchodu. Neteř se zavázala, že bude splácet po tisícikoruně každý měsíc. Slib jí ale dlouho nevydržel. „Zaplatila dvakrát a pak se rok nic nedělo. Volali jsme jí, posílali smsky i e-maily, ale nereagovala,“ říká paní Svatošová.

Neteř Zuzana se navíc odstěhovala, aniž by o sobě dala vědět. Svatošovým ruply nervy. Rozhodli se obrátit na advokáta, který by si s dlužnicí poradil. „Advokátka zjistila její novou adresu a poslala jí e-mail, na který Zuzana odpověděla a dokonce přistoupila na to, že přijde podepsat uznání dluhu.“

Právě to je podle právníků důležitý dokument, který prodlužuje promlčecí lhůtu dluhu na 10 let. A díky němu se mohou věřitelé obracet s žalobou na soud. »Povedená« neteř pak zaplatila ještě dvě splátky, načež se odmlčela nadobro. To si nechtěli manželé Svatošovi nechat líbit!

„Požádali jsme o pomoc vymáhací agenturu. Ta ze Zuzany dostala přesně dva tisíce korun, z toho si ale tisícovku nechala jako provizi.“ Dnes dluží žena svému strýci a tetě celkem 13 000 korun. Ty v rodinném rozpočtu žalostně chybí. Do soudního sporu se ale Svatošovým moc nechce. „Stálo by nás to spoustu peněz. A nevěřím, že by se nám to z ní někdy podařilo dostat, ona nic nemá,“ říká teta. Po špatné zkušenosti by už manželé peníze příbuzným nepůjčili. „To radši půjčím cizímu, u kterého vím, že mi ty peníze vrátí. Nebo kamarádům. Ale půjčky v rodině jsou peklo.“

Video
Video se připravuje ...

OMBUDSMAN BLESKU-PŮJČKA REDAKCE BLESK.CZ

Podle advokáta by měli Svatošovi zkusit ještě jednou důrazně vyzvat neteř k zaplacení dluhu, a to písemnou předžalobní výzvou zaslanou doporučeným dopisem s dodejkou. „Pokud by ani tato písemná výzva nepomohla, nezbude jim nic jiného než na neteř podat žalobu k soudu,“ říká ředitel právního oddělení Provident Financial Martin Šváb. Velkým plusem prý je, že s neteří sepsali smlouvu o půjčce. Ta jim u soudu poslouží jako důkaz, že neteři skutečně peníze půjčili. Stejně tak je velice důležité, že od neteře získali písemné uznání dluhu. „Manželé Svatošovi tak mají velkou šanci, že budou u soudu se žalobou úspěšní. Navíc pokud soud vyhrají, bude muset náklady na soudní řízení a na advokáta uhradit neteř, nikoli oni. Následně si budou sami moci vybrat exekutora, kterého vymáháním dlužné částky pověří,“ říká Šváb.

Exekuce se může provést několika způsoby. „Pokud bude mít neteř nějakou stálou práci, může být dluh splácen formou dobrovolných (exekučních) srážek ze mzdy, případně jiných příjmů, které by neteř měla, jako jsou třeba sociální dávky. V horším případě by jí mohl exekutor nechat obstavit celý účet,“ vysvětluje advokát. Jestliže by ani jedna z těchto variant nepřicházela v úvahu, přistoupil by exekutor s největší pravděpodobností přímo k zabavování věcí a majetku dlužnice. Ty by pak byly následně prodány v dražbě a z výtěžku by byl dluh umořen. „O tom, jak konkrétně bude exekuce provedena, rozhoduje samotný exekutor. Může jít i o kombinaci výše uvedených způsobů. Protože ale jde o rodinného příslušníka, mohou se manželé Svatošovi s exekutorem domluvit na co nejcitlivějším řešení situace,“ radí Martin Šváb z Providentu.

Fotogalerie
5 fotografií