Rodinné vztahy si pojistěte

„Nový občanský zákoník slaví své jednoroční trvání. Ještě nikdy žádný zákon za posledních 60 let nezasáhl do rodinných vztahů tak revolučně a intenzivně,“ hodnotí uznávaný advokát. „Základním rysem je velká smluvní svoboda. Zákon dává veliký prostor, a je tedy jen na vás, jaké konkrétní podmínky si dohodnete – při uzavírání manželství, určení poslední vůle či při úpravě vztahů mezi rodiči a dětmi,“ říká Novák. Je ale důležité odhodit zakořeněný ostych a mylnou představu, že upravit své vztahy před svatbou je projev nelásky či včas se dohodnout o dědictví je nevkusné pohřbívání dopředu. „Pořádek dělá nejen přátele, ale i fajn rodinu,“ radí. Jen tak se můžete vyhnout nekonečným bojům a nenávistem, když manželství nedopadne či rodiče zavřou oči. „A co je lepší než zachování dobrých vztahů? Přeji vám jich v roce 2015 co nejvíce!“ vzkazuje JUDr. Pavel Novák.

Než půjčíte, sepište smlouvu

Pokud chcete v novém roce ochránit své peníze, vždy sepište smlouvu o zápůjčce, ať už půjčujete sestřenici, rodičům nebo nejlepšímu příteli. „Pokud jste už někomu půjčili bez smlouvy a on se teď nemá ke splácení, podejte na něj žalobu. Nárok na vrácení půjčených peněz se promlčuje po uplynutí tří let,“ říká JUDr. Jan Černý. „Pokud je někomu trapné sepisovat smlouvu s blízkým člověkem, doporučuji předat peníze alespoň za přítomnosti dalších osob. Rozhodně tedy nepůjčujte bez písemné smlouvy a mezi čtyřma očima.“

Sousedův strom musí opravdu překážet

„Rok 2014 bych nazval válkou o stromy. Nový občanský zákoník uvádí, že stromy nemají být od plotu blíž než 1,5 metru, u velkých stromů dokonce 3 metry,“ říká Mgr. Roman Moussawi. To vyvolalo vlnu přeměřování a přibylo lidí, kteří žádali o odstranění stromů neoblíbených sousedů nebo se naopak stali terčem takovéto výzvy. „Než se rozhodnete požádat o odstranění sousedova stromu, sáhněte si do svědomí, zda vám skutečně vadí strom, nebo soused. Soud se tím totiž zabývat bude, a pokud dojde k názoru, že vám strom z rozumných důvodů nevadí, váš nárok zamítne a vy budete muset uhradit soudní výlohy!“ varuje Roman Moussawi.

Střídavá péče je až krajní řešení

„Častým problémem, který jsem v uplynulém roce řešila, byla střídavá péče. Čtenářům bych chtěla sdělit, ať myslí na to, že rozvod by měl být velmi dobře promyšleným a uváženým krokem,“ říká právnička. Lidé, kteří se už rozvádí, by se prý měli pokusit rozumně domluvit na výchově dětí, protože pokud by se neshodli a soud by nařídil střídavou péči, utrpí tím jen děti. „ Střídavá péče má opravdu mnohá úskalí. Otcové někdy podávají návrh na střídavou péči, aby se partnerce mstili, a dítě pak používají jako zbraň. Je třeba si ale uvědomit, že dítě je velmi citlivé a tyto spory a tahanice mezi bývalými partnery je můžou velmi negativně poznamenat do života,“ líčí svou zkušenost JUDr. Dagmar Raupachová.

Než něco podepíšete, informujte se

„Do roku 2015 bych čtenářům a čtenářkám popřál nejen štěstí, zdraví a mnoho úspěchů, ale také aby jako spotřebitelé činili jen pro sebe dobrá rozhodnutí. Nikdy bychom totiž neměli zapomínat, že ty nejvýhodnější nabídky za námi nechodí samy, ale právě naopak,“ říká vedoucí právní poradny dTestu. Dodává, že právě ti nejdrzejší obchodníci většinou chodí přímo ke spotřebitelům. Proto radí, abyste takové nabídky vždy důkladně zvážili a porovnávali s ostatními. „Smlouvy neuzavírejte unáhleně, naopak si o výrobku či službě vyhledejte co nejvíce informací,“ radí Mgr. Lukáš Zelený.

Domácího mazlíčka nemusíte majiteli bytu hlásit

„Občanský zákoník nájemníkům přinesl řadu nových práv, například právo v pronajatém bytě podnikat či mít podnájemníka nebo zvíře bez souhlasu pronajímatele,“ říká advokát Hartmann. Právě nemožnost zakázat vlastnictví domácích zvířat se prý po lednu 2014 stala trnem v oku mnoha pronajímatelům. Jediným zákonným omezením je, že zvíře nesmí působit pronajímateli nebo ostatním obyvatelům domu nepřiměřené obtíže. Pozor, za ty je možné považovat i vytrvalý štěkot a vytí psa. „Pronajímatelům naopak významně prospělo zrušení bytových náhrad. Ti už v případě skončení nájmu výpovědí nemusejí nájemci hledat náhradní byt nebo ubytování,“ říká JUDr. Jiří Hartmann.

Pozor na falešné výzvy!

„V roce 2014 jsme zaznamenali několik vln spamových exekučních výzev a lze očekávat, že nejrůznější podvodníci budou zasílat falešné exekuční příkazy i v novém roce,“ varuje prezident Exekutorské komory ČR. Buďte proto obezřetní a sledujte výstrahy, které v takových případech zveřejňuje Exekutorská komora ČR na webových stránkách. „Veškerá rozhodnutí soudu nebo soudního exekutora jsou zasílána korespondenčně na adresu vašeho trvalého pobytu. Je důležité, abyste si tam přebírali poštu,“ radí Mgr. David Koncz.

Násilníka ihned ohlaste!

Nejde váš partner pro facku daleko? Seberte odvahu a ze společného bydlení nechte násilníka vykázat soudem. „Tento návrh může podat písemně na příslušný soud podle bydliště kterákoliv osoba ohrožená spolubydlícím agresorem, a to včetně nezletilého dítěte, za něj podává návrh opatrovník,“ říká právnička specializující se na trestní právo Lucie Hrdá. Soud o návrhu rozhodne do 48 hodin bez nařízení jednání.

Půjčujte si bezpečně

„Pokud si potřebujete vzít úvěr nebo půjčku, vždy se vyplatí obejít více finančních ústavů a ptát se,“ radí ředitel právního oddělení Provident Financial. Půjčit si u zavedené banky představuje minimální riziko. „Pokud potřebujete peníze opravdu rychle, nebankovní společnosti vám nejspíš vyjdou vstříc snáz než banky. Rychlost a jednoduchost vás ale budou stát něco navíc. Pozor na žraloky operující na internetu, kteří používají neférové praktiky ke svému obohacení,“ varuje JUDr. Martin Šváb.