Je lepší nechat si domů zavést plynovou přípojku, nebo stačí jen elektřina?

Jednou z nejdražších položek provozu domácnosti je vytápění. A pokud na něm chcete ušetřit, doporučujeme vsadit právě na plyn, který je zároveň ekologickým zdrojem tepla. Navíc moderní kondenzační plynové kotle zajistí i ohřev vody, takže díky plynu budete mít o vše postaráno najednou.

Podle čeho vybrat toho nejlepšího dodavatele plynu?

Nedejte jen na nízké ceny. Nejlevnější věci se bohužel často nejdřív pokazí. Dodavatel by proto neměl být ani příliš drahý, ani moc laciný. Rozhodovat byste se měli také podle toho, jak s vámi dodavatel komunikuje. Místo zdlouhavého čekání na telefonní zákaznické lince je určitě lepší dozvědět se všechno hned a písemně přes chat. Vyzkoušet můžete i nezávislé internetové srovnávače, např. www.tarifomat.cz či www.usetreno.cz.

Na co si dát pozor při podpisu smlouvy?

Nenachytejte se na cenu bez DPH, která je o 21 % nižší, než kolik pak budete platit, což je hodně. V ceníku musíte mít cenu buď jen s DPH, nebo obě. Další oblíbený fígl? Výhodné počáteční podmínky se vám po roce automaticky změní na standardní a vy budete muset začít platit za plyn vyšší ceny. Podrobně se vyptejte také na to, zda podepisujete smlouvu na dobu určitou, nebo neurčitou, a za jakých podmínek ji lze vypovědět. A hlavně pozor na malá nenápadná písmenka pod čarou!

Autor: archiv

Jaké nás při změně dodavatele mohou čekat potíže?

Budete muset mít trpělivost. Ze dne na den totiž dodavatele nezměníte. Pokud máte se starým dodavatelem smlouvu na dobu určitou, musíte mu včas oznámit, že ji nechcete automaticky prodloužit, což by se stalo, kdybyste se neozvali. Lhůta bývá obvykle tři měsíce před vypršením smlouvy, ale může být i delší. U smlouvy na dobu neurčitou smíte teoreticky odejít kdykoli, ale v praxi také budete čekat tři měsíce. To je totiž výpovědní doba daná zákonem. Vše ostatní však už dobrý nový dodavatel zařídí za vás.

Jak ještě víc ušetřit při vytápění plynem?

Nejjednodušším pravidlem je doma v zimě nepřetápět. Velkou službu udělá tzv. inteligentní termostat, který lze nastavit tak, aby automaticky snižoval teplotu, když nejste doma, a včas vám byt vytopil, než se vrátíte zpátky. Velkou roli hraje i to, v jakém stavu je váš plynový kotel. Peníze za jeho pravidelnou kontrolu a seřízení rozhodně nejsou vyhozené oknem. Ještě víc pak můžete ušetřit s dodavatelem, který má pro zákazníky různé slevy a benefity.

Co nabízí Yello Energy a v čem se liší od ostatních?

Pokud si vyberete jako dodavatele Yello Energy, slibujeme, že vám nehrozí žádné nepříjemné papírování. Všechno zvládnete zařídit z domova od počítače. Stačí, když nám pošlete vaše stávající vyúčtování vyfocené mobilem na e-mail, a my vám obratem spočítáme kalkulaci. Pokud vás zaujme, čeká vás jen podpis smlouvy na jednu stránku A4, kterou si snadno a rychle projdete. Vše je přehledné, jasné, žádné nečitelné písmo pod čarou. Navíc si následně můžete přes svůj účet Moje Yello na našich stránkách kdykoli zkontrolovat, co máte za produkt, a budete mít přehled i o všech platbách a spotřebě. S námi se nikdy nebudete vztekat na „plechová ústa“ na zákaznické lince, která zkouší vaši trpělivost. A ceny? S naší nabídkou Yello Joule nezáleží na tom, kolik spotřebujete. Předem určená cena za jednotku plynu vám kvůli spotřebě neporoste. A dokonce si ji u nás můžete různými způsoby snížit – třeba tak, že o nás povíte sousedům a známým, nebo se od nás rozhodnete odebírat vedle plynu i elektřinu. Navíc, když budete se smlouvou na dobu neurčitou platit včas zálohy, můžete získat 1,5 % částky zpátky. Vyplatí se také stáhnout si naši aplikaci Yello Active, která radí, kam vyrazit na výlet. Pokud se vydáte sbírat body na místa, která doporučuje, můžete díky nim získat další slevu na energie.