Petr J., Zlín

Zdravíme, milý Petře! Máte pravdu, v obchodních podmínkách a smlouvách různých dodavatelů plynu se člověk zamotá snadno. Nesrozumitelná právničina, spousta popsaných stránek, poznámky malým písmem pod čarou… A přitom by vše mohlo být úplně jasné a přehledné. Na co si při prokousávání se nesrozumitelnými papíry dát tedy nejvíc pozor?

Nenachytejte se na cenu bez DPH, která je o 21 % nižší, než kolik pak budete platit, což je hodně. V ceníku musíte mít cenu buď jen s DPH, nebo obě. Jen si to spočítejte! Další oblíbený fígl? Výhodné počáteční podmínky se vám po roce automaticky změní na standardní a vy budete muset ze dne na den začít platit za plyn vyšší ceny. Prostudujte si také ceník pokut daného dodavatele. Jeho přehlédnutí by se vám mohlo pěkně prodražit. Vysoké bývají zejména pokuty za předčasné ukončení smlouvy, které se účtují v řádech tisíců korun.

Autor: Yello Energy

Otázka, jak a kdy budete v budoucnu moci od vybraného dodavatele odejít, je tedy zásadní. Podepisujete smlouvu na dobu určitou, nebo neurčitou? Je potřeba vypovědět smlouvu písemně? Jak dlouhá je výpovědní lhůta? Na vše se podrobně vyptejte. Možnosti vypovězení smlouvy nemusí být zmíněny v obchodních podmínkách. Najdete je až v konkrétní smlouvě, kterou vám dodavatel podstrčí k podpisu. Předtím, než vezmete tužku do ruky, se tedy znovu pozorně začtěte. A hlavně nic neodkývejte, pokud vám někdo nabízí změnu dodavatele po telefonu. Váš telefonický souhlas totiž může být brán jako regulérní podpis. Co pak s tím? Pořád máte šanci od smlouvy do patnácti dnů odstoupit.

S Yello Energy je naštěstí všechno jednoduché a bez chytáků. Stačí, když nám pošlete vaše stávající vyúčtování vyfocené mobilem na e-mail, a my vám obratem spočítáme kalkulaci. Pokud vás zaujme, čeká vás jen podpis smlouvy na jednu stránku A4, kterou si snadno a rychle projdete. Vše je přehledné, jasné, žádné nečitelné písmo pod čarou. Navíc si následně můžete přes svůj účet Moje Yello na našich stránkách kdykoli zkontrolovat, co máte za produkt, a budete mít přehled i o všech platbách a spotřebě. Přejeme proto při popisu pevnou ruku a při pročítání podmínek a smluv ostříží zrak.

Váš tým Yello