Irský pšeničný teriér Eda a peruánská naháčka Agáta dovedou ulevit bolesti, zlepšit psychiku. Díky nim se autisté rozmluví a ochrnutí se naučí první krůčky. Co všechno umí psi léčit?

Ve speciální škole v Poděbradech nás vítá pusinkováním Eda, zatímco Agáta setrvává v pelíšku a rezervovaně vyčkává, jestli se jí budeme líbit. Jejich majitelka, Iva Bajtlerová, která je především logopedkou, tu s jejich pomocí učí děti mluvit, ale také jim ulevuje od křečí a připravuje je pro fyzioterapeuty.

Matěj (16) si klekne

Prodělal dětskou mozkovou obrnu a lékaři mu prorokovali, že nebude chodit, bude jen ležet a nebude vůbec mluvit. Před sedmi lety udělal první krok a dnes docela slušně pochoduje s chodítkem. „Také v řeči se stále lepší. „Když jsem s ním začínala pracovat, nevyslovil některé hlásky, dnes říká krátké věty, jako Eda leží… Důležitá je v jeho případě i maminka, která s ním jedná jako se zdravým klukem,“ vysvětluje terapeutka.

Do místní tělocvičny přichází také chlapec autista, který utekl ze školní třídy. Jinak ho prý zpátky nedostanou, než když ho tam odvede Eda. A tak se Eda důležitě ujímá funkce a chlapec ho ochotně následuje. Matěj zatím předvádí kousky, které pro lékaře znamenají zázrak. Popojde bez chodítka pár kroků, klekne si k Agátě, pak si lehne a nechává si schovávat piškoty pod mikinu. Pak Ivě říká, kam je schovala – nahoru pod ruku, dole na noze…

Fotogalerie
5 fotografií

Ondra (13) otáčí hlavou

Narodil se jako zdravý kluk, ale po meningitidě se domlouvá jen zrakovým kontaktem, nemluví, ale nyní jasně rozeznává Agátu a Edu. Dává přednost temperamentnímu Edovi, dokonce si ho vyžaduje očima nebo boucháním do postele. Terapie Ondry, jehož stav je bohužel několik let kolísavý, spočívá v úlevě křečí, které mu svazují tělo. Eda si mu lehne pod nohy, Agáta pod hlavu a za chvíli se Ondrova hlava zázračně uvolňuje a otáčí za pejsky. Štěstí mu viditelně přináší olizování obličeje Edou. Vyjadřuje to výkřiky. „Tato masáž je výborná nejen pro psychiku, ale také pro to, že se uvolní obličejové svaly a dítě se lépe a rychleji nají. Po této terapii je Ondra uvolněný a připravený pro další masáž, což si terapeutky libují,“ vysvětluje Iva Bajtlerová.

Terezka (15) začala mluvit

V péči logopedky je 7,5 roku. Tehdy na začátku vydávala jen jakési zvuky. Uměla jen haf, baf, bú. Zpočátku byla negativistická, což se měnilo jen při práci se psem. Ještě před rokem, když chtěla dát najevo, že nemá míč, říkala jen „míč ne“. Dnes mluví ve větách, usmívá se. Edovi říká „moje lásko“. Přestože jí to není zrovna příjemné, je pro něj ochotna udělat i to, že si dá do pusy piškot a čeká, až si pes pro něj vyskočí. Nakonec ukazuje Agátě, jak se má olizovat, čímž cvičí své mimické svaly.


ANIMOTERAPIE

Pro canisterapii (terapie pomocí psů) se prý dá vycvičit asi 80 procent psů. Méně vhodná jsou služební plemena, jako německý ovčák, která jsou zvyklá sice poslouchat povely, ale nemají takovou citlivost. Prostě nevymyslí nic navíc a nemají potřebnou mimiku obličeje. Kromě psů jsou v současné době využívány k léčení i kočky, domácí hospodářská zvířata a kuriózně třeba i hmyz, který pacienti sledují a případně si zlepšují motoriku jeho chytáním.


 

Eda sbírá i prádlo

Iva Bajtlerová má obrovskou trpělivost. V normální ordinaci logopedky by totiž usměrňovala jen děti, ale při canisterapii (terapie pomocí psů) musí k tomu všemu ještě ohlídat dva psy, z nichž jeden má občas pubertální nápady.

„Cvičím si je sama. Například Eda dnes ve dvou letech už zvládne přes osmdesát povelů, které ochotně plní, když se mu jen ukáže rukou. Umí veškeré aporty, svlékne rukavice, vyndá prádlo z pračky, vezme hrníček za ouško… Je výborný pro neslyšící děti, nutí je totiž opakovat povely,“ chválí Edu jeho majitelka. Ovšem má i své nešvary – pusinkuje lidi na potkání a rád se sveze s někým na vozíku, ať je mu to příjemné anebo ne. Zkušenější Agáta má zas jinou chybičku – když je sama doma, hrabe se v odpadkovém koši a sní, na co přijde. Jinak je úžasná při polohování dětí nebo jako „stahovačka“ epileptických záchvatů. Bohužel člověku uleví, ale sama si záchvat odtrpí…

„Jednou jsme byli u staré paní v LDN, polohovali jsme – tedy přiložili Agátu k páteři, ale ona mi pořád dávala najevo, že je to špatné místo a hrnula se k hlavě. Tak jsem se ptala paní, zda ji nebolí hlava a ona se nám svěřila, že má hroznou migrénu. Položili jsme Agátu k hlavě a za chvíli zbavila paní bolesti…“ vypráví Iva Bajtlerová, jejíž klientela se stále rozrůstá.

Soutěž nejPes 2010
Autor: Blesk.cz