Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sto dnů v roce nedýchatelno: Takhle se žije v nejzamořenější obci Česka

Autor: David Budai - 
14. listopadu 2016
05:20

Vycházet tady v zimě ven není příliš rozumné. Věřňovice na Karvinsku se nacházejí kousek od polských hranic. A právě z Polska míří na zdejší obyvatele naprosto zamořené ovzduší. V minulých letech tato obec trhala rekordy – špatný vzduch tady měli celou třetinu roku a koncentrace polétavého prachu běžně překračovala povolené limity i desetinásobně. Situace se ale přece jen trochu lepší – hlavně když fouká vítr.

Věřňovice s necelými 700 obyvateli jsou částí obce Dolní Lutyně a nachází se severně od Ostravy, kousek od hranic s Polskem. Obec obklopuje příroda nebo pole a okolí je dokonce chráněným územím, protože se ve zdejším lužním lese a v okolí řeky nachází celá řada ohrožených rostlin a živočichů. Vypadá to na ideální místo k životu – až na jeden drobný problém. Prakticky celou zimu je tady nedýchatelný vzduch.

„Lidé se zvykli, nemají jinou možnost. Máme smůlu, že jsme v blízkosti polských hranic a v údolí řeky. V zimě se ostravská kotlina usadí a my to schytáváme,“ řekl Blesk.cz starosta Dolní Lutyně Pavel Buzek. Podle něj se situace začne dramaticky zhoršovat vždy na podzim, a především v době inverze se okolí obce uzavře pod pokličkou špatného ovzduší plného škodlivých částic.

Třetinu roku překročeny limity

Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu tady v roce 2015 hodnoty polétavého prachu překročily české limity v 85 dnech, o rok dříve to bylo dokonce 116 dnů, tedy celá třetina roku. Zákon přitom povoluje pouze 35 takových dnů, což výrazně překračují nejen Věřňovice, ale i většina ostatních obcí na Ostravsku.

Měřící stanice, která se v obci nachází, pravidelně trhá rekordy v tom, kolik škodlivin v ovzduší naměří. Denní limit polétavých prachových částic (tzv. suspendované částice frakce PM10) ve vzduchu je nastaven na 50 mikrogramů na metr krychlový. Tady však množství nárazově i 10krát až 12krát vyšší. Problémů je hned několik – Věřňovice se nachází v údolí a z Ostravy i Polska, kde jsou emisní limity mnohem méně přísné, sem míří škodliviny.

Zdravotní problémy a rizika

Špatné ovzduší se přitom nepříznivě promítá do zdraví. Statistiky ukazují, že až v jednom případu z 10 úmrtí může mít vliv právě problematický vzduch. Roste také počet onemocnění. „Mohou se vyskytnout zvýšená respirační onemocnění a kardiovaskulární choroby. Pokud už má někdo problémy, může docházet k jejich zhoršení,“ uvedl pro Blesk.cz Bohumil Kotlík ze Státního zdravotního ústavu.

Přestože se míra zvýšení rizika pro takto malou obec, jako jsou Věřňovice, nedá přesně spočítat, dlouhodobá expozice špatného vzduchu je podle Kotlíka velmi problematická. „Dochází k chronickým účinkům, ať už se to týká vyšší nemocnosti, nebo větších problémů astmatiků a alergiků,“ dodává Kotlík.

Vítr k nezaplacení

Podle starosty Buzka je celá obec plynofikována a lidé jsou v případě topení velmi zodpovědní, aby si v zimě situaci ještě nezhoršovali. Mnohé rodiny přitom topení plynem finančně velmi zatěžuje. Ani to však situaci příliš nezlepšuje. „Přes rok dýcháme normálně. Ale když jsou ty rekordy, tak děti vůbec nevycházejí ven. Teď je nejhorší období, začátek zimy a potom zima,“ říká Buzek. Nejlépe a nejrychleji podle něj situaci vyřeší vítr.

Oproti době před dvěma až třemi desítkami let se ovzduší zlepšilo, a to nejen na Ostravsku, ale v celém Česku. Podle odborníků pomáhají i teplé zimy, zvláště ta poslední byla nadprůměrně mírná, což se projevilo právě i ve Věřňovicích, kde klesl počet nejvíce zamořených dnů. Velmi teplá má být i zima nadcházející. Nečekané ochlazení by však přineslo opětovné skokové zhoršení situace.

ejvm1712 ( 14. listopadu 2016 07:49 )

To je zajímavý,že při sametovce všichni ječeli,že za zamořené prostředí mohou komunisti. Uplynulo 27 let,komunisti už dávno nejsou u válu a je to to samý ,ne-li horší.

europa ( 14. listopadu 2016 07:35 )

Ale takhle je to v mnoha obcích. Ta naše je plynofikovaná, přesto ti burani "topí" kdejakým svinstvem, a nelze si ani vyvětrat, hlavně večer. A spát v nevyvětraném pokoji opravdu není nic příjemného. Mělo by se uzákonit, že pokud je obec plynofikovaná, její obyvatelé musí povinně topit jenom plynem. A bylo by po problému. jinak vysoké pokuty. Jinak ty primitivy nic nepřiměje, aby se chovali jako slušní lidé.

Zobrazit celou diskusi