Podle policie se rodiče snažili o to, aby se jejich synové připojili k organizaci Islámský stát (IS), která ovládá rozsáhlé oblasti na severu a východě Sýrie a severozápadě Iráku. Rozhodli se k tomu prý na základě kontaktu s marockým islamistou, který verbuje pro IS zahraniční bojovníky. Starší bratr dvojčat údajně už loni zemřel v řadách radikálů při podílu na teroristickém útoku uskutečněném na území Sýrie.

Rodina údajně žila ve Španělsku několik let. Pozornost na sebe mladíci údajně upoutali, když přerušili školní docházku a odjeli studovat Korán do Maroka. Do centrály radikálů z IS v syrském městě Rakka se mladíci chtěli údajně dostat právě přes Maroko a Turecko.

Španělsko v posledních letech zadrželo desítky údajných islamistů a lidí, kteří se prý snažili verbovat bojovníky pro radikální organizace působící na Blízkém východě. Nejvíce lidí zatkli v severoafrických španělských enklávách Ceuta a Mellila. Naposledy v polovině března policisté pozatýkali při zásahu po celém Španělsku 13 lidí.