Policie od rána do dnešních 15:00 řešila nadprůměrný počet 47 dopravních nehod, z nichž většina souvisela s počasím. "Nehody se obešly bez vážnějších následků. Lehce zraněno při nich bylo pět lidí. Většina nehod skončila pomačkanými plechy," řekla Kormošová.

Krajští silničáři do boje s mokrým sněhem nasadili téměř 70 sypačů a asi 20 traktorů s radlicemi. "Lokálně byly nepojízdné kamiony pouze ve stoupáních, zejména z důvodu nevhodného obutí. Měly letní pneumatiky," uvedla mluvčí hejtmanství Martina Götzová.

Kamiony například uvázly v kopci z Choustníkova Hradiště směrem na Kocbeře a na čas zablokovaly hlavní silnici z Hradce Králové do Trutnova. "Teplota klesla k nule a sníh na silnici namrzá. Povrch je velmi kluzký," popsal dopoledne situaci v okolí Choustníkova Hradiště fotoreportér ČTK.

Nesjízdné byly dopoledne silnice ve stoupání na Nový Rokytník na Trutnovsku, z Úlibic směrem na Novou Paku na Jičínsku, kolony se vytvořily na zasněžené silnici u Jičíněvse na Jičínsku. V Trutnově ve Vlčické ulici uvízl porouchaný kamion na železničním přejezdu. U Potštejna na Rychnovsku zavalil silnici spadlý strom. V Peci pod Sněžkou se srazil autobus s osobním autem, nikdo nebyl zraněn. V Chvalkovicích na Náchodsku sjel autobus do příkopu. I tato nehoda se obešla bez zranění. Ve Dvoře Králové zablokovala silnici cisterna.

Zdeněk Rychtera dr