Novináři protest uspořádali před sídlem lustrační komise. S sebou měli transparenty se slogany "Frustrační komise" či "Zlustrujte mě také".

Lustrační komise začala pracovat v roce 2009, jejím úkolem je odhalit informátory bývalé jugoslávské tajné služby. Činnost úřadu vyvolává značné kontroverze, nevládní organizace i opozice tvrdí, že vláda využívá komisi jako nástroj k umlčování svých odpůrců.

Makedonie se odtrhla od Jugoslávie v roce 1991, mezinárodně byla uznána až o dva roky později. Právě s rokem 1993 souvisí případ šéfredaktorky Fokusu Jadranky Kostovové, která podle komise donášela tajné službě.

Kostovová ale tvrdí, že obvinění je vykonstruované a že zřejmě souvisí s incidentem z roku 1993. Tehdy moderovala jistý televizní pořad, jehož host opakovaně prohlašoval, že Makedonci jsou ve skutečnosti Bulhaři. Toto téma je v zemi velmi citlivé.

"Mysleli jsme si, že je to policejní provokace s cílem nás otestovat, nebo nás předvést veřejnosti jako novináře, kteří šíří negativní názory o makedonském národě," řekla Kostovová. Dodala, že v této souvislosti podala stížnost tehdejšímu ministrovi vnitra a také řediteli tajné služby, o čemž ale vedení televize vědělo.