Letní dovolenou plánuje už nyní 42 procent Čechů, dalších 39 procent se na to teprve chystá. Destinaci, ve které stráví své volno, plánují lidé řešit nejčastěji v červnu. Každý pátý Čech pak letos na dovolenou nepojede.

Mezi nejčastěji navštěvované země by podle průzkumu měly i letos patřit Chorvatsko, Itálie, Řecko, Slovensko a Španělsko. Na nabídku v rámci "last minute" zájezdů chce letos čekat jen zhruba šest procent lidí, kteří se chystají na dovolenou. Dalších 17 procent se k tomu spíše přiklání.

Zájezd má již zakoupený 16 procent lidí, kteří už dovolenou plánují. Dalších 18 procent ho má zakoupený zčásti. Jen zhruba každý devátý z těch, kteří již plánují dovolenou, si zájezd pořídil v rámci předprodejů first minute.

Většina dovolenkářů (71 pct) plánuje utratit za zájezd do 15.000 korun na osobu za pobyt, stravu a dopravu. Více než 20.000 korun chce dát za dovolenou 15 procent lidí, naopak do 5000 korun utratit 24 procent Čechů. Asi pětina lidí (21 pct) nemá vůbec jasno o tom, kolik do dovolené investuje.