Další konvoj překročil hranice u Bohumína a odjel na noc do Vyškova. Třetí konvoj jedoucí z Polska překročil pozdě odpoledne hranice v Harrachově a nocovat bude v Liberci.

První část konvoje jedoucí přes Náchod se skládala z devíti transportérů Stryker a čtyř doprovodných vozidel. Před vjezdem do ČR Američané z kanystrů do vozidel doplnili palivo. Doprovod konvoje si převzala od polských kolegů česká vojenská policie. Na hranicích Američany z první části konvoje, která proti předpokladům dorazila téměř s hodinovým předstihem, za deštivého počasí sledovalo několik desítek lidí. Bylo mezi nimi také několik odpůrců konvoje s transparenty. Se zastánci konvoje a politiky USA se pustili do ostrých slovních potyček, častovali se nadávkami. Na místě jejich debatu mírnili členové policejního antikonfliktního týmu.

Po odjezdu první kolony se na hraničním přechodu shromáždilo několik stovek lidí. Další tisíce lidí na konvoj čekaly podél silnice vedoucí přes Náchod. "Čekali jsem, že přijede hodně lidí, a to i odjinud. Je to asi to nejmenší, co může člověk udělat pro to, abychom ukázali, že jsem součást NATO a toho, k čemu jsme se v minulosti přihlásili," řekl ČTK místostarosta Náchoda Tomáš Šubert (Patrioti města Náchoda).

Řada lidí přišla americké vojáky osobně pozdravit na polskou stranu hranice, kde měli krátkou zastávku. Někteří vojákům věnovali květiny, jiní krabice s pivem. Vojáky USA vítali americkými vlajkami a vlajkami NATO. "Ukázalo se, že několik desítek odpůrců konvoje absolutně nemůže překřičet mlčící českou většinu, která se přihlásila k tomu, že jsme rádi, že jsme v NATO," řekl ČTK náchodský aktivista Josef Matyáš, který svolal na přechod akci na podporu konvoje.

Na hraniční čáře na konvoj čekalo i několik odpůrců USA, kteří křičeli heslo Američané jděte domů. Od ostatních lidí je oddělily policejní těžkooděnci.

Jednoho z odpůrců konvoje zadržela policie a předvedla jej na služebnu. "Neuposlechl výzvy policistů k opuštění silnice před průjezdem kolony. Případ bude řešen jako přestupek," řekla ČTK mluvčí hradecké krajské policie Iva Kormošová. K jinému problému nebo narušení veřejnému pořádku v souvislosti s průjezdem konvoje hradeckým krajem podle ní nedošlo.

Celkem přes Náchod do Česka vjelo 19 transportérů Stryker a 25 různých doprovodných vozidel, včetně známých terénních vozidel Humvee. Konvoj čítal 135 vojáků a dalších 25 členů jejich doprovodu.

Českou republikou do středy projede zhruba 500 amerických vojáků ve 115 vozidlech, převážně osmnáctitunových obrněných transportérech Stryker a terénních autech Humvee.

Konvoj na trase přes hraniční přechod s Polskem v Náchodě Američané rozdělili do tří částí, aby na silnici co nejméně omezil ostatní dopravu. Mezi 17:00 až 19:00 by se měli Američané s technikou předvést české veřejnosti v pardubických kasárnách 14. pluku logistické podpory.

Náchodsko-pardubická část konvoje opustí Pardubice v pondělí v 09:30. V Praze se všechny tři konvoje spojí, vojáci přenocují v kasárnách v Praze - Ruzyni. Ve středu 1. dubna konvoj ve třech kolonách, mezi kterými bude hodinový interval, odjede z Prahy po jedné trase směrem na Plzeň a dále přes hraniční přechod Rozvadov do Německa.

Zdeněk Rychtera dr mal