"Je nejméně deset mrtvých včetně somálského velvyslance ve Švýcarsku, který byl v hotelu," citovala AFP svůj zdroj.

Dnešní útok na hotel Maka Al Mukaram podle svědků začal odpálením sebevražedného atentátníka u vstupu do hotelu. Do budovy poté pronikli ozbrojenci. Úvodní exploze podle voanews.com zabila tři vojáky a dva civilisty. Další lidé pak zahynuli uvnitř hotelu.

Na Twitteru se objevily zprávy, že islamisté některým rukojmím uřezali hlavy, úřady ale tuto informaci dosud nepotvrdily.

Policie podle Reuters uvedla, do hotelového komplexu pronikla zásahová jednotka, která osvobodila rukojmí a zabila šest útočníků. Tři další ozbrojenci se zřejmě stále v budově skrývají a z místa se stále ozývá střelba.

Na hotel se radikálové zaměřili v minulosti opakovaně. Asi před dvěma týdny u komplexu explodovalo auto naložené trhavinami, tehdy zahynuli dva lidé.

"Za útokem na hotel Maka Al Mukaram jsme my," sdělil Šabáb prostřednictvím svého mluvčího agentuře Reuters.

Milice Šabáb, které se hlásí k Al-Káidě, do roku 2011 ovládaly velkou část Somálska, ale operace afrických vojáků je přinutila se z většiny území stáhnout. Jsou stále přítomné v některých venkovských oblastech, díky tlaku afrických armád už však nejsou schopné dobývat území zpět. I tak ale dokážou organizovat útoky na vládní cíle ve městech i v metropoli.