Podle hejtmana je potřeba si uvědomit, že i v CHKO se dá stavět. "My určitě budeme bedlivě sledovat a budeme omezovat tu činnost, protože si myslíme, že by to mělo zůstat jako nedotčená příroda," uvedl hejtman. Vedoucí strašického muzea Středních Brd Martin Lang, další z účastníků konference, poukázal na to, že v rámci CHKO vzniknou takzvané první zóny, které by měly být návštěvníkům nepřístupné a kde bude příroda ponechána svému osudu. Podle Langa je CHKO potřebná právě kvůli tomu, aby zůstala pro budoucnost uchovaná klidová oblast Brd a zbytky původní přírody.

Petera podotkl, že vojenských objektů, které by se daly využít pro turistickou infrastrukturu, je na území nynějšího újezdu málo. Hejtmanství ale přesto nebude chtít, aby vznikala nová zástavba. Petera připomněl, že i z toho důvodu nechtěl, aby území Brd přešlo také pod Plzeňský kraj. "Každý kraj na to může nahlížet jinak. My za naší vlády budeme striktně dodržovat, aby to bylo stabilní území z hlediska životního prostředí," prohlásil Petera.

Problém vidí i v dopravní obslužnosti, příjezdové komunikace jsou podle něj nedostatečné stejně jako parkovací kapacity v obcích na hranici újezdu. Podle Petery je otázkou, jak budou tyto záležitosti financovány. "Není vyřešena dopravní obslužnost celého území. Já jsem si to nechal zpracovat a opravdu se jedná o velké peníze a jsem zvědav, jak tuhle věc budeme řešit," dodal.

Lang připomněl, že střední Brdy by se měly otevřít jen pěší turistice a cykloturistice a veškerý cestovní ruch by se měl odehrávat na okraji dnešního újezdu, nikoliv uvnitř. "V řadě obcí a měst už dneska funguje docela slušná turistická infrastruktura, na kterou je potřeba navázat a kterou je potřeba rozvíjet," míní. Připustil však, že přerod na CHKO nebude jednoduchý.

Zástupce klubu turistů Vladislav Sajdl ČTK řekl, že hlavní výchozí body pro návštěvníky Brd by mohly být v místech jako Strašice, Míšov, Jince nebo Příbram, které jsou dostupné veřejnou dopravou a kde je možné zaparkovat a najíst se. Turisté by měli dostat možnost udělat nějaký výletní okruh a vrátit se na výchozí stanoviště, možné bude i projít celým újezdem napříč.

Vojenský újezd se ruší, armáda tím chce ušetřit. Příslušný zákon už schválil Parlament a podepsal prezident, platit začne od roku 2016. Ochrana přírody v Brdech má být zaručena právě vyhlášením CHKO.