Do zanedbané ubytovny v těsném sousedství přerovské chemičky bylo z léčeben dlouhodobě nemocných z celé země postupně svezeno zhruba 40 lidí. Kraj s provozovatelem zahájil správní řízení na začátku února. "Krajský úřad vydal rozhodnutí, jímž ukládá osobě, která provozuje ubytovnu v Přerově, pokutu 550.000 korun. Uložena byla z důvodu, že činnosti, které provozovatel poskytoval, odpovídaly svým charakterem sociální službě. Pro tu ale provozovatel ubytovny neměl příslušné oprávnění, tedy registraci," uvedla Navrátilová. "V současné době se k rozhodnutí nemohu vyjádřit, zatím jsem ho nečetl," řekl dnes ČTK Mirga.

Na neutěšenou situaci ubytovaných lidí upozornila na začátku letošního roku senátorka Jitka Seitlová. Lidé s amputovanými končetinami či umělými vývody byli nakonec převezeni do domovů důchodců v místě trvalého pobytu a jejich životní podmínky se výrazně zlepšily. Velké stěhování nastalo poté, co provozovatel Mirga oznámil, že jim neprodlouží od 28. února smlouvu. Reagoval tak na zahájené správní řízení. Sociálním pracovníkům se podařilo klienty přemístit během necelého měsíce. Poslední odešli na začátku března.

Podle vedoucí oddělení sociální prevence a pomoci přerovského magistrátu Marty Šintákové ubytovna v Dluhonské ulici i nadále funguje. "Netroufám si posoudit, jak k pokutě provozovatel přistoupí. Prozatím ubytovna funguje i nadále, nejsou zde však osoby s rozsáhlým zdravotním postižením. Nic nenasvědčuje tomu, že by do budoucna fungovat neměla," řekla ČTK Šintáková. Doplnila, že sociální pracovníci na situaci tamních klientů v ubytovně, která funguje už řadu let, orgány několikrát upozorňovali. "Nebylo v naší pravomoci cokoliv na tom změnit," doplnila vedoucí.

Podle informací ČTK klienti zařízení platili měsíčně za ubytování 7000 korun, dalších 3500 korun je stála strava. Na jednom pokoji žilo až pět lidí. V celé ubytovně v Dluhonské ulici bylo na konci ledna 88 lidí, zdravotně postižených tehdy byla téměř polovina.

Podnikatel Mirga má dluhy, kvůli kterým v roce 2012 na sebe podal insolvenční návrh. Předešlé pokuty úřadům podle informací ČTK nezaplatil. Mirga, který insolvenční návrh nakonec stáhl, vlastní ubytovnu i přilehlý pozemek. Z katastru nemovitostí vyplývá, že už čelil několika exekucím a na ubytovnu byl vydán exekuční příkaz k prodeji.

O ubytovnu se zajímají také policisté, kteří prověřují podané trestní oznámení. Vyšetřování podle policejní mluvčí stále pokračuje.