Washington hodlá podle nejmenovaných vládních činitelů letos na podporu afghánských sil věnovat 4,1 miliardy dolarů (106 miliard korun), zatímco v příštím roce tato částka poklesne o 300 milionů. Tyto peníze by měly zajistit, aby mohl početní stav bezpečnostních složek vzrůst ze současných zhruba 330.000 na výše uvedené číslo.

Detaily americké podpory afghánské armády byly zveřejněny během pondělního jednání delegací vedených Ghaním a premiérem Abdulláhem Abdulláhem na jedné straně a ministry zahraničí Johnem Kerrym a obrany Ashtonem Carterem na straně druhé. Představitelé obou zemí mluví o tom, že jde o začátek vstřícnějších vztahů obou zemí po loňském ukončení bojové mise a odchodu prezidenta Hamída Karzáího, který k USA nebyl příliš nakloněn.

Carter po jednání prohlásil, že USA "pevně stojí za svým závazkem strategického a silného partnerství s Afghánistánem". Ghaní před jednáním veřejně poděkoval americkým vojákům za oběti, které během 14 let společného boje proti rebelům z Talibanu přinesli. V úterý hodlá Obamu přesvědčovat, aby ponechal v jeho zemi více vojáků, než dosud plánoval.