Západní mocnosti doufají, že se jim podaří s Teheránem vyjednat ústupky a dosáhnout politické dohody v jednání o jaderném programu již příští týden. USA a evropské země již vyjádřily ochotu ke kompromisu ohledně sankcí OSN vůči Íránu, řekl jeden z úředníků.

Kerry však v sobotu v při návštěvě Egypta varoval, že není jasné, zda se prozatímní dohodu s Íránem podaří dosáhnout ve stanovené lhůtě do konce března. Jednání podle něj sice vykazují pokrok, stále však zbývá překonat některé "významné rozpory".

Světové mocnosti skupiny 5+1 (pětice stálých členů Rady bezpečnosti OSN - USA, Čína, Rusko, Francie, Británie - a Německo) si stanovily za cíl uzavřít do konce března rámcovou dohodu s Íránem, konečnou pak do konci června. Výměnou za omezení jaderného programu by Západ zmírnil nebo zcela zrušil protiíránské sankce.

Velmoci se dlouhodobě snaží Teherán přimět, aby omezil aktivity, které by mu mohly pomoci získat vysoce obohacený uran k výrobě atomové bomby. Klíčovým tématem jednání je stále otázka, v jakém rozsahu může Teherán uran obohacovat. Mocnosti původně chtěly, aby se Írán technologie obohacování vzdal úplně, teď jen usilují o jeho snížení na míru, se kterou však Írán stále nesouhlasí.