"Problém koaliční rady je, že program určuje pan premiér, takže většinou ta naše témata se tam nedostávají na pořad dne," posteskl si Babiš. "Ta koaliční rada je taková, že pan premiér se hlavně věnuje našim resortům. Myslím si, že by se měl více věnovat svým resortům, protože tam je velký prostor pro řešení problémů," dodal šéf ANO. Jeho představitelé si s ČSSD veřejně vyměňují názory od víkendového sjezdu hnutí, na němž byl Babiš ke spolupráci s ČSSD značně kritický.

"Teď jsme zjistili, že ty zápisy (na koaliční radě) nejsou, co se tam povídá. Taky budeme tam chtít dostat svoje témata - problematiku školství, zdravotnictví a průmyslu," uvedl Babiš. Například u školství podle něj mají poslanci za ANO "plno výhrad k různým záležitostem toho resortu". Jaké konkrétně ale neřekl.

Podle Sobotky Babiš nejspíš zapomněl na poslední koaliční radu, kdy se podle premiéra na návrh ANO řešili zákony spadající pod ministry za ČSSD. "Myslím si, že je to naprosto vyvážené. Minule jsme řešili sociálnědemokratické ministry, teď jsme řešili ministry za ANO," poznamenal Sobotka po odpolední koaliční schůzce, na níž zástupci ČSSD, ANO a lidovců probírali záležitosti ministerstev dopravy a financí.

Na příští koaliční schůzce budou koaliční partneři podle Sobotky diskutovat o registru smluv a o fungování ministerstva školství, které vede Marcel Chládek z ČSSD. "Je přirozené, že se ty věci střídají a připadá mi to naprosto v rovnováze," dodal premiér.

"Problém je, že máme málo koaličních rad," uvedl ještě předtím vicepremiér, podle něhož je to dáno nedostatkem času. "Nějaká témata se diskutují na koalici, něco v rámci vlády. Určitě budeme chtít (prosadit) témata, která navrhujeme a která se často nedostávají na oficiální pořad," dodal.