"Chci být velmi jasná, co se Německa týče: Chceme TTIP," prohlásila německá kancléřka. Berlín podle ní bude podporovat snahu Evropské komise, aby dojednávání smlouvy bylo ukončeno ještě letos. Že EU musí trvat na vlastních standardech ochrany spotřebitelů či životního prostředí, je podle ní součástí vyjednávacího mandátu a není třeba to připomínat každý den.

"Není rolí Evropské komise vyprodávat evropské hodnoty," prohlásil k tomu Juncker. Komise a její vyjednávači prý k vyjednávání přistupují střízlivě a objektivně.

Merkelová připomněla, že také summit EU loni v prosinci vyzval k dojednání TTIP, či alespoň zásadních částí této smlouvy, do konce roku 2015. Komise toto zadání podle ní bude schopna splnit jen s podporou členských zemí EU. "Pokud je vůle, cesta k dokončení rozhovorů se najde," prohlásila Merkelová.

Odpůrci smlouvy, kteří jsou ve velké míře i v Německu, se obávají právě možného dopadu na vysokou úroveň evropské ochrany spotřebitelů. Přes snahy komise zveřejňovat, co se kolem vyjednávání děje, je příprava TTIP vytrvale kritizována také pro údajnou nízkou transparentnost.

Německá kancléřka před novináři ocenila snahu eurokomisařky pro obchod Cecilie Malmströmové o co největší otevřenost okolo vyjednávání. "Pomáhá to rozptýlit určité předsudky," míní Merkelová.

K otázce často zpochybňovaného zahrnutí mechanismu mimosoudního urovnávání sporů mezi investory a státy do TTIP kancléřka poznamenala, že Berlínu jde především o jasné nastavení pravidel. "Je to otázka nalezení té správné rovnováhy," poznamenala Merkelová.

Kancléřka se také v Bruselu vyslovila pro uzavření dojednávané dohody o volném obchodu se Singapurem i dalšími partnery. Podobné smlouvy jsou podle ní velmi významné pro tvorbu pracovních míst v Evropské unii.