"Nechceme trestat poctivé držitele zbrojích průkazů," zdůraznil Chovanec. Soudí, že obce by měly dostat větší právo vyjádřit se k tomu, kdo na jejich území drží zbraň i vzhledem k tomu, že bude registr přestupků. "Obec by se měla ze zákona vyjadřovat k tomu, kdo zbrojní průkaz dostane, případně komu se prodlužuje," řekl ministr.

Představitelé Svazu měst a obcí považují Chovancův návrh za rozumný. "Obce mají největší znalost občanů z veřejné správy, proto je třeba na jejich názory brát zřetel," sdělil ČTK předseda svazu Dan Jiránek.

Změny směrem k psychiatrům a lékařům podle ministra vnitra nebudou. Brání se prý pravomoci nahlížet do registrů zbraní s poukazem na to, že určitá skupina majitelů zbrojních průkazů by se mohla prohlídkám vyhýbat, aby o ně nepřišla.

Pachatel z Uherského Brodu měl podle ministra vnitra platný zbrojní průkaz. Podle jeho dokumentu pro vládu si měl letos průkaz potřetí prodloužit, protože jeho platnost končila v dubnu. Měl na to posudek od praktického lékaře. Policie ho ale ještě chtěla poslat na mimořádnou lékařskou prohlídku, kterou již pachatel před útokem nestihl. I okolnosti kolem zbrojního průkazu jsou předmětem vyšetřování.

V souvislosti se spekulacemi o době příjezdu zásahové jednotky na místo tragédie Chovanec uvedl, že se nyní zpracovává rozbor. Jasněji bude do konce března. "Nevidíme to zatím na to, že by v každém kraji vznikala zásahová jednotka, spíš to bude technické posílení zásahových jednotek vrtulníky a dalšími věcmi, aby byly akčnější, rychleji na místě," podotkl ministr.

S poslanci Chovanec rozebíral taky policejní zásah a jeho prověřování nebo svůj spor se starostou Uherského Brodu Patrikem Kunčarem (KDU-ČSL) kvůli vystoupením v médiích. Chovanec jej pokládá za uzavřený. Ministr uvedl, že do současné doby nemá informaci o tom, že by policisté chybovali, počká ale na konec vyšetřování. "Pokud někdo pochybil v zásahu, je třeba to pojmenovat a potrestat ho," řekl ministr.

Zásah prověřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů. Její příslušníci byli podle Chovance od počátku na místě, protože existovalo podezření, že pachatele zastřelil policista. Vyšetřování prý potrvá spíše v řádu měsíců.

Poslanci se shodovali na tom, že je nutné zlepšit výcvik a výbavu policejních hlídek. Hlídka, která dorazila do restaurace jako první, se z místa stáhla. Například podle Stanislava Humla (ČSSD) měl po příjezdu další hlídky zákrok pokračovat. Podobně se vyjádřil Ivan Gabal (KDU-ČSL). "V kritické chvíli, kdy bylo třeba zasáhnout tvrdě, se to nestalo," uvedl. Huml se taky podivil nad tím, že metodika zásahů je podle něho veřejně přístupná na internetu.

Chovanec poslancům slíbil účast na jakémkoli dalším zasedání výboru k tragédii v Uherském Brodu. Podotkl ale taky, že nebude mít nové informace, dokud je státní zástupce neuvolní. Ministr by podpořil i zřízení sněmovní vyšetřovací komise k zásahu, iniciovat ji ale nebude.