Premiér v úterý vystoupil před oběma komorami amerického Kongresu a varoval před uzavřením nekvalitní dohody, která Íránu nezabrání pracovat na atomové bombě.

"Nabídl jsem praktickou alternativu," řekl dnes po příletu do Tel Avivu premiér. Navrhl prý v řádu let prodloužit pauzu, v níž Írán nebude moci pokračovat v dosavadních aktivitách, a zastavit je na současné úrovni. Obama před Netanjahuovým projevem řekl, že se jedná o aspoň desetileté přestávce, za níž by Írán dával své provozy k dispozici kontrolám, takže by jeho aktivity byly sledovány. Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf, který jedná s americkým protějškem Johnem Kerrym i dnes ve Švýcarsku, to odmítl.

Netanjahu dále chce, aby byla dohoda, která předpokládá také uvolnění protiíránských sankcí, vázána na to, že se Írán zaváže, že "přestane podporovat teroristy na celém větě, nebude útočit na sousední státy a vyzývat ke zničení Izraele".

Premiér v úterý také vyzýval jednající země, což jsou USA, Británie, Francie, Rusko, Čína a Německo, aby ukončily rozhovory o současné dohodě a začaly pracovat na nové, která na Írán vyvine větší tlak. Netanjahu popřel argumenty, podle nichž přerušení současných jednání znemožní jakoukoli příští dohodu. Premiér trval na tom, že při vyšším tlaku je možné íránský nukleární program zastavit účinněji, než jak to navrhuje dohoda, o níž se zatím stále ještě jedná.

Podle plánu mají být její hlavní body známy do konce března a detaily pak za další tři měsíce. Íránci očekávají, že dosáhnou zrušení všech sankcí.