"Pokud jde o situaci v oblasti lidských práv v naší zemi, nepřátelské síly se zajímají pouze o to, aby si vyposlechly takovou lidskou spodinu, jako jsou takzvaní odpadlíci ze Severu, kteří uprchli a opustili své rodiče, manželky a děti poté, co doma spáchali trestné činy," prohlásil ministr.

Vyšetřovatelé Spojených národů ve své loňské zprávě uvedli, že zločiny páchané komunistickým režimem v Severní Koreji jsou srovnatelné s nacismem, apartheidem a zločiny kambodžských Rudých Khmerů. Zpráva o 370 stránkách se zakládá na informacích a rozhovorech shromážděných mimo dotyčnou zemi a nejsou v ní informace z první ruky. KLDR a Čína zprávu obratem kritizovaly jako nedůvěryhodnou.

Vyšetřovací skupinu ustavila předloni Komise OSN pro lidská práva. Jde zatím o nejserióznější mezinárodní snahu prověřit tvrzení o systematickém závažném porušování lidských práv v KLDR. Svou zprávu vyšetřovatelé zveřejnili loni v únoru. Na základě informací z dokumentu vydalo Valné shromáždění OSN loni v prosinci nezávaznou rezoluci, která doporučila pohnat Pchjongjang k mezinárodnímu trestnímu soudu v Haagu za zločiny proti lidskosti.