Nedávná epidemie eboly si v Guineji, Libérii a Sieře Leone vyžádala na 9200 obětí, nakaženo bylo přes 23.000 osob. V nejkritičtější fázi zdravotníci hlásili 200 až 300 nových pacientů za týden. Krizovou situaci se podařilo zvládnout za přispění mezinárodního společenství, OSN, EU či Světové zdravotnické organizace (WHO).

"Ebola neuznává hranice, nerozlišuje podle národnosti či náboženství a nerespektuje čas ani prostor," upozornila dnes Johnsonová-Sirleafová. Připomněla, že zasažená trojice zemí v posledním desetiletí výrazně pokročila ve společenské a hospodářské obnově po předcházejících konfliktech.

Loňský útok eboly ale podle prezidentky tyto společnosti tvrdě zasáhl a vybral si daň především na lékařích, zdravotních sestrách, učitelích či náboženských představitelích. Zdravotnické systémy zkolabovaly a lidé v důsledku začali umírat i na jiné, do té doby léčené nemoci.

"Nemoc nás připravila především o ty, kteří se starají o druhé," upozornila liberijská prezidentka. Byly uzavřeny školy, firmy, burzy, farmy i tržiště, přestala létat letadla a připlouvat lodě a hrubý domácí produkt trojice zemí poklesl o pět procent. Potřeba proto podle ní bude dlouhodobý plán pomoci regionu s obnovou, prezidentka Johnsonová-Sirleafová v této souvislosti připomněla Marshallův plán americké pomoci Evropě po druhé světové válce.

V současnosti je podle odborníků - vzhledem k nárůstu nemocných v dobách největší krize - každý týden registrován jen desetinový počet nových pacientů. Přesto se případy stále objevují a v některých komunitách dokonce jejich počet opět pomalu narůstá.

Cílem dnešní konference tak je především poukázat na trvající existenci epidemie a potvrdit podporu světového společenství postiženému regionu. Pozváno bylo přes 80 delegací, především z afrických zemí, EU a dalších států podílejících se na potírání eboly, ale také mezinárodních i nevládních organizací.

"EU bude součástí řešení a partnerem," uvedla dnes šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová. Unie má k pomoci podle ní potřebné politické, diplomatické, humanitární i finanční nástroje.

Česko na konferenci reprezentoval velvyslanec při EU Martin Povejšil, který ČTK řekl, že Praha na boj s ebolou a pomoc postiženým poskytla přes 12 milionů korun. "Epidemie ještě zdaleka není překonána. Je zde pozitivní trend poklesu nově nakažených, ale od cíle nulového počtu nových pacientů jsme nadále vzdáleni. Proto musí být mezinárodní společenství včetně EU připraveno dál postiženým zemím pomáhat," podotkl Povejšil.

Pomoc podle něj musí být jak krátkodobá, tedy bezprostřední boj s chorobou, tak dlouhodobá asistence právě třeba při posilování zdravotnických systémů, epidemiologického dohledu nebo krizové připravenosti zemí v zasaženém regionu.

Členské země EU a unie jako taková celkem na boj s ebolou vydaly okolo 1,2 miliardy eur (přes 33,5 miliardy Kč), svět celkově přispěl téměř pěti miliardami (asi 392 miliard korun).